Leven in lockdown: nog nooit kochten zoveel mensen online producten en entertainment

28 mei 2020 | Waterloo | Door Amandine Servotte

Mastercard bestudeerde het koopgedrag van Belgen tijdens lockdown

 • Lockdown zorgde voor een stijging van 15 procent in aankoop van online entertainment, van films tot virtuele fitness
 • 18 procent van de Belgen doneerde online aan een goed doel
 • Boeken, kookgerei en gezelschapsspellen zijn de populairste producten die aangekocht werden in lockdown


Sinds vorige maandag zijn de winkels terug opengegaan. In de voorbije acht weken hebben Belgen hun koopgedrag aangepast en zijn ze meer online gaan winkelen. Mastercard bestudeerde het online koopgedrag van Belgen, en Europeanen, tijdens deze ongeziene lockdown.  Het is ook niet verrassend dat daaruit blijkt dat online shopping alle andere vormen van uitgave oversteeg in de laatste maand, want maar liefst 45 procent van Belgische shoppers zegt dat ze meer dan ooit online kopen. Bovendien was er een record aantal inschrijvingen voor virtueel entertainment tijdens deze lockdown, zoals fitnesslessen voor thuis, TV- en filmabonnement en online leerplatformen.

Het onderzoek dat Mastercard uitvoerde bij 12,500 Europeanen, waarvan 1000 Belgen, toont dat 15 procent van de Belgen meer geld besteedt aan virtuele ervaringen. Maar liefst 42 procent van de Belgen die TV en/of films kijken, doen dat via een online platform zoals Netflix. Bijna 1 op 5 belgen (17 procent) neemt deel aan online fitnesslessen en 27 procent woont virtueel muziekvoorstellingen bij.


Lockdown maakt ons vrijgevig en creatief

Volgens het onderzoek zijn we ook vrijgeviger geworden in deze tijden, met bijna 18 procent van de Belgen die aangeeft dat ze online gedoneerd hebben aan een goed doel in de laatste maand. 8 procent van de Belgen deed dat tijdens deze periode ook voor de eerste keer.

Belgen gebruiken de vrijgekomen tijd die ze thuis doorbrengen ook om online nieuwe vaardigheden te leren. Zo begon 1 op 4 Belgen (26%) met online banking,  bijna 20% leert koken via online instructiefilmpjes en 14% leert online zelfs een nieuwe taal.

8 procent van Belgen leert online een muziekinstrument te spelen, 4 procent leert zelfs online coderen en bijna 1 op 10 (9 procent) zocht al online instructies op voor het knippen van haar!

1 op 4 Belgen (25 procent) geeft aan meer essentiële producten online te kopen sinds de lockdown. Andere populaire producten om online te kopen zijn boeken (18 procent), kookgerei (13 procent) en gezelschapsspellen (12 procent).

Voor Alexandra Balikdjian, doctor in consumentenpsychologie, is dit geen verrassing. "In tijden van crisis zien we heel vaak een bewustzijn van de burgers, met een terugkeer naar de basis. Als je geconfronteerd wordt met de kwetsbaarheid van het leven, voel je een echte behoefte om je tijd anders te gebruiken. We heroriënteren ons op onszelf en onze thuis, we gaan voor een betere levensstijl, we ontwikkelen nieuwe vaardigheden, ... We geven ons geld uit aan dingen die ons gelukkig maken en die bijdragen aan deze golf van welzijn, of het nu voor onszelf is, voor onze dierbaren, of voor zaken die belangrijk zijn voor ons."


Schrik voor fraude online blijft


Bijna alle Belgen (83 procent) zijn voorzichtig met wat en waar ze online kopen, want iets meer dan de helft (51 procent) is bang om het slachtoffer te worden van online fraude of ‘scamming’. Om hun zekerheid te garanderen, blijft bijna 3 op 4 Belgen (74 procent) vooral trouw winkelen bij de handelaars die ze kennen, 77 procent leest reviews van andere klanten voor het maken van een aankoop en 17 procent neemt contact op met de handelaar vooraleer effectief tot de aankoop over te gaan.

Mark Barnett, President van Mastercard Europa zegt: “We passen ons allemaal aan aan een nieuwe manier van leven en we winkelen daarbij logischerwijs ook meer online, niet enkel voor noodzakelijke producten maar ook voor virtuele ervaringen, zoals films en zelfs fitness. Moeilijke tijden kunnen ook het beste in ons naar boven brengen en we worden dan ook gerustgesteld door de stijging in online donaties aan goede doelen en het groot deel van mensen dat nieuwe manieren ontdekt om het dagelijks leven makkelijker online te beheren. Nu, meer dan ooit, hebben mensen toegang nodig tot de digitale economie en iedereen bij Mastercard is dan ook hard aan het werk om de online winkelervaring nog simpeler, soepeler en  veiliger te maken voor iedereen, of je nu noodzakelijke producten of online ervaringen wil aankopen.”Belangrijkste cijfers


10 populairste virtuele ervaringen

 1. 73 procent videobelt regelmatig met familie, vrienden en collega’s
 2. 42 procent heeft een online TV-of filmabonnement zoals Netflix of Amazone Prime video
 3. 27 procent volgt online muziekvoorstellingen
 4. 18 procent kijkt online naar (stand-up) comedy
 5. 17 procent neemt deel aan virtuele fitneslessen
 6. 17 procent speelt online videospelletjes
 7. 17 procent volgt online kooklessen of recepten
 8. 14 procent quizt online met vrienden
 9. 13 procent leert online een nieuwe taal
 10. 10 procent leert online tekenen10 populairste producten tijdens lockdown

 1. Boeken 18 procent
 2. Kookgerei 13 procent
 3. Gezelschapsspelen 12 procent
 4. Puzzles 11 procent
 5. Haarschaar 9 procent
 6. Haarkleuring 8 procent
 7. Knutsel-en kunstmateriaal 8 procent
 8. Computers en accessoires 8 procent
 9. Fitnessmateriaal 7 procent
 10. Kussens 7 procentMastercard’s beste tips voor online veiligheid

  • Kies voor beveiligde pagina’s: Betaal enkel voor producten via beveiligde webpagina’s. Veilige pagina’s beginnen met ‘https’ en zullen een gesloten slotsymbool tonen in de browser.
  • Bescherm je gegevens: Deel nooit je bank- of kredietkaartgegevens via e-mail, sms, social media of via ongeregistreerde telefoongesprekken.
  • Update je veiligheidsbescherming: Zorg ervoor dat je veiligheidsbescherming van het apparat waarmee je wil shoppen up to date is, of het nu je telefoon, laptop of tablet is
  • Vertrouw op je gevoel: Als je een aanbiding ziet die te mooi is om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook zo. Doe altijd wat extra onderzoek als je niet zeker bent 

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux