Met je ring of horloge betalen, binnenkort dagelijkse kost in België?

24 juni 2020 | Door Amandine Servotte

Verbonden apparaten in opmars met groeiende trend van contactloos betalen


Contactloos betalen via smartphone of andere verbonden apparaten is de laatste maanden in een stroomversnelling geraakt, zowel in België als elders. Massaal gebruikt uit hygiënevoorschriften verdriedubbelde het aantal contactloze betalingen in ons land, naar aanleiding van de pandemie. Mastercard, technologiebedrijf en marktleider in de wereldwijde betaalsector, kijkt vandaag terug op de toename van dit type transacties, die hand in hand gaat met een groeiend aanbod ‘wearables’ op de Belgische markt.

Verdrievoudiging van contactloze betalingen aan de kassa in België

In België zijn de contactloze betalingen op het Maestro-betalingsnetwerk meer dan verdrievoudigd, als we die van januari (7,6%) vergelijken met die van mei (27,3%). Deze cijfers weerspiegelen de Europese trend die de aanzienlijke verandering in de betalingsgewoonten van de consument laat zien: 78% van de Mastercard-transacties in heel Europa zijn nu contactloos[1].

Volgens een studie die tijdens de lockdown-periode werd uitgevoerd, duiden de Europese consumenten de hygiëne (81%) en het gebruiksgemak (85%) aan als de twee belangrijkste redenen waarom ze deze betalingsmethode nu tot hun vaste gewoonte hebben gemaakt. Buurtsupermarkten zijn het populairst voor contactloze betalingen (87%), gevolgd door apothekers (54%) en de detailhandel (48%).

Verbonden apparaten veroveren Europa

Volgens transactiecijfers van Mastercard blijft de plastic kaart de meest voorkomende methode bij contactloos betalen (86%) in Europa. Toch doet bijna een derde van de Europese consumenten (28%) zijn aankopen via zijn smartphone en 4% gebruikt hiervoor al een ander verbonden apparaat zoals een smartwatch.

Betalen via een verbonden object biedt de grootste opportuniteit aan op vlak van IoT betalingen. Volgens IDC, een kabinet van analisten, zullen er in 2021 279 miljioen ‘wearables’ in de omloop zijn. Verbonden apparaten voor in het oor, die vandaag de dag nog schaars zijn, zullen in 2023 30% van het totaal aan wearables uitmaken.

Als verstrekker van nieuwe betalingstechnologieën werkt Mastercard samen met kaartuitgevers en tal van producenten van wearbales om hun producten te voorzien van het beveiligde platform MDES (Mastercard Digital Enablement Platform). Dankzij MDES verzekeren de meest geavanceerde betalingstechnologieën – EMV, tokens en cryptografie -  makkelijke, snelle en vooral veilige betalingen. In Europa heeft Mastercard meer dan 30 verschillende verbonden apparaten ter beschikking van klanten gesteld bij meer dan 100 kaartuigevers in 39 landen.[2]

In België wordt de trend van verbonden objecten bevestigd

Eind 2019 kondigde België al aan dat één Belg op de vijf een verbonden object[3] bezat. Deze groeiende aantrekkingskracht voor dit type apparaten is te wijten aan verschillende factoren: een groeiende bewustwording van de risico’s qua gezondheid, een levensstijl ‘on the go’ waardoor we steeds in beweging zijn, de obsessie voor technologie en de gebruiksvriendelijkheid die ze ons brengt,... Deze multifunctionele apparaten zijn enerzijds makkelijk in gebruik, beveiligd en ware bondgenoten in ons dagelijks leven om voor een gezondere manier van leven te kiezen.

Vandaag zijn er al tal van ‘actieve’ wearables, die een pincode vereisen om een NFC (Near Field Communication) betaling toe te staan. Google en Apple waren de eerste op de markt die mobiel betalen met smartwatch mogelijk maakten, maar werden al snel gevolgd door Garmin en Fitbit met hun sporthorloges. Als gevolg van een succesvol pilootproject met Maestro bij 1.000 klanten, lanceert KBC vandaag de allereerste ‘passieve’ wearables: ringen, armbanden, horloges of sleutelhangers. Contactloos betalen met een wearable vereist geen PIN-code voor een bedrag onder de 50€. Ook betalingen van een hoger bedrag zijn mogelijk, mits ingave van de PIN-code, net zoals bij de debetkaart.

‘De verschillende lanceringen van verbonden apparaten die contactloos betalen mogelijk maken, zijn een weerspiegeling van een gedragsverandering. Hoewel het aantal gebruikers van wearables eerder beperkt blijft, is het duidelijk dat de adoptie van wearables drastisch zal toenemen in de komende jaren met als gevolg dus ook het contactloos betalen. Ons doel als technologische partner is het verzekeren dat deze nieuwe betaalmogelijkheden gebruiksvriendelijk, maar vooral veilig voor hun gebruikers zijn, of ze nu in een winkel of op de bus betalen, zoals binnenkort zal kunnen op het netwerk van De Lijn en de STIB/MIVB,’ legt Henri Dewaerheijd, Country Manager Mastercard Belgium, uit.

 

[1]Mastercard persbericht  28 mei, 2020 - Bron: consumer research conducted as part of Global research via online interviews across 8 markets in Europe : https://newsroom.mastercard.com/eu/press-releases/contactless-continent/.
[2] Mastercard data, Mei 2019.
[3] https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/be/Documents/technology-media-telecommunications/GMCS-2019_press-release_FR.pdf

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux