Mastercard Fintech Express geeft Europese start-ups de kans om snel te lanceren en uit te breiden

2 juni 2020 | Door Amandine Servotte
  • Mastercard's nieuwe programma, Fintech Express, biedt op maat gemaakte oplossingen die de betreding van de markt en de uitbreiding van start-ups stimuleren.
  • Het programma ondersteunt innovators op het gebied van digitale betalingen dankzij een eenvoudige samenwerking met Mastercard en zijn uitgebreide netwerk om nieuwe fintech-producten te lanceren.
  • Dankzij Mastercard Fintech Express kunnen deelnemers nieuwe technologische samenwerkingen aangaan om fintechs in enkele dagen van concept naar markttoetreding te brengen.


Vandaag kondigt Mastercard Fintech Express aan in Europa, een programma dat de lancering en uitbreiding van opkomende fintechs vergemakkelijkt. Door gebruik te maken van de kracht van samenwerkingen en Mastercard's expertise, technologie en wereldwijde netwerk, kunnen start-ups zich nu focussen op innovatie die de digitale economie aandrijft.

Mastercard Fintech Express helpt start-ups snel te lanceren en uit te breiden op basis van hun behoeften:

  • Toegankelijkheid: het verkrijgen van een Mastercard License en toegang tot het netwerk van het wereldwijde betalingsbedrijf door middel van een gestroomlijnd onboarding proces
  • Opbouwen: een Express Partner[1] worden door unieke technische samenwerkingen op te bouwen en te profiteren van alle voordelen die Mastercard biedt.
  • Verbinden: in een paar dagen tijd in contact komen met gekwalificeerde Express Partners en live gaan met Mastercard.

Het programma ondersteunt innovators op het gebied van digitale betalingen, dankzij een eenvoudige samenwerking met Mastercard en zijn partners om nieuwe fintech-producten te lanceren. Het is ontworpen voor fintechs die betaaloplossingen willen toevoegen aan hun productengamma, tech-savvy start-ups die een nieuw segment willen bedienen en gevestigde spelers met de ambitie om te innoveren door middel van samenwerkingen. Door een Express Partner te worden, kunnen merken de lancering van betaaloplossingen vereenvoudigen, waardoor het proces verkort wordt van een paar maanden tot een paar dagen[2]. Express Partners zullen ook alle voordelen genieten van het worden van een Qualified Engage Partner.

Mark Barnett, President Mastercard Europa vertelt: “In de afgelopen jaren hebben Europese start-ups de wereldwijde overgang naar een meer digitale economie gestimuleerd. De enorme groei van nieuwe technologie heeft ons leven op vele manieren beïnvloed. Of het nu gaat om mobiele betalingen, toegang tot financiering of e-commerce, fintechs zijn de bouwstenen van onze moderne betalingsinfrastructuur geworden. Mastercard heeft zich al gevestigd als voorkeurspartner voor fintechs in heel Europa en met de aankondiging van vandaag zetten we de volgende stap om hen in staat te stellen hun ambities op het gebied van omvang en snelheid waar te maken.”

Railsbank, een wereldwijd Banking-as-a-Service (Baas) platform, is een van de eerste spelers die zijn krachten heeft gebundeld in het kader van het nieuwe Express Partner programma.

"Sinds de aansluiting in 2017 bij het bekroonde Start Path programma van Mastercard, heeft onze succesvolle samenwerking met Railsbank de digitale economie verder gestimuleerd door fintechs in staat te stellen snel en eenvoudig nieuwe technologieën te lanceren", voegt Barnett toe.

Mastercard Fintech Express valt onder de paraplu van Mastercard Accelerate - Mastercard's overkoepelende fintech-platform dat start-ups en opkomende merken ondersteuning en hulp biedt bij elke fase van hun groei en transformatie, van markttoetreding tot wereldwijde expansie. Mastercard Accelerate bestaat uit vier hoofdprogramma's: Fintech Express, Start Path, Engage en Developers.

De open banking regelgeving in Europa stimuleert nieuwe fintech-bedrijfsmodellen in de regio[3]. "Open banking biedt een mogelijkheid aan traditionele financiële spelers om samen te werken met fintechs, om veilig en eenvoudig innovatieve producten aan te bieden," vertelt Barnett. Met dit in gedachten heeft Mastercard onlangs ook een nieuwe suite van Open Banking Solutions™ gelanceerd om een grotere keuze aan financiële diensten in heel Europa te ondersteunen, mogelijk te maken en te waarborgen.

[1] Partners van het Fintech Express programma
[2] Deze timing kan variëren afhankelijk van de use-case
[3]  https://www.cbinsights.com/research/report/fintech-trends-q4-2019/

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux