Wat als de lockdown ervoor zorgde dat de Belgische consument solidairder werd?

17 juli 2020 | Door Amandine Servotte

Volgens een studie in opdracht van Mastercard zullen de gewoonten die de afgelopen drie maanden in België zijn ontstaan, blijven: 61% van de Belgen koopt bewust lokaal om onafhankelijke winkels te steunen.


Terwijl mondmaskers op de meeste openbare plaatsen aanwezig blijven, lijken andere gewoonten zich te verankeren in het dagelijkse leven van de Belgische consument. Naast de opkomst van contactloos betalen, is lokaal kopen de nieuwe grote trend. Wat als de afbouw van de lockdown ervoor zorgt dat mensen terugkeren naar oude gewoonten? Daar is geen sprake van: de solidariteit blijft sterk bij de Belgen die lokale ondernemers blijven steunen.

Sinds de lockdown probeert 61% van de consumenten geld te spenderen in hun lokale gemeenschap met de bedoeling om de onafhankelijke winkels te doen heropleven. Twee of de vijf (41%) zegt nieuwe winkels ontdekt te hebben in hun buurt sinds het begin van de lockdown. Drie vijfde (59%) is van plan om lokaal te blijven winkelen, zelfs nadat alle maatregelen inzake shoppen en reizen zijn opgeheven.

Meer dan de helft (55%) van de ondervraagden zeggen dat ze tijdens de lockdown gevoeliger waren voor de problemen van mensen die door de crisis getroffen werden. Bijna de helft (45%) geeft aan dat hun gemeenschapsgevoel is toegenomen. In Europa zegt 1 op de 3 (33%) dat ze meer geneigd zijn om hun buren goeiedag te zeggen en 31% zegt dat ze nu ook de namen van de plaatselijke winkeliers hebben leren kennen.

34% zegt dat ze hun plaatselijk café missen, terwijl nog eens 41% beweert dat ze in de toekomst meer zullen gaan eten en drinken bij de plaatselijke horeca, als steuntje in de rug. 1 op de 5 (22%) zegt dat ze toch wel hebben genoten van ‘snel een pintje pakken’ in hun locale café wanneer de deuren eindelijk waren opengegaan.

Kapsalons verwachten een sterke heropleving na de lockdown. 57%  van hun clienteel heeft namelijk geduldig gewacht tot hun gewone kapsalon weer openging in plaats van hun haar door zichzelf of bereidwillige familieleden of vrienden te laten onder handen nemen. Er was ook meer belangstelling in de melkboer: 15% van de bevraagden beweerde dat ze hun melk thuis hebben laten leveren en 14% is van plan om dat te blijven doen.

Mark Barnett, CEO van Mastercard Europa: “Corona heeft de manier waarop we winkelen veranderd en online shoppen en contactloos betalen kennen een hoge vlucht. Mensen plooien zich bovendien vaker terug op hun vertrouwde lokale gemeenschap. De rol van plaatselijke winkels en gemeenschappen om goederen en diensten aan te bieden en de economie nieuw leven in te blazen is niet te onderschatten. Maar hun rol is ook breder geworden in die zin dat ze mensen in de gemeenschap meer ondersteunen en het gemeenschapsgevoel versterken. Hopelijk zullen we, wanneer het leven na de lockdown weer normaal wordt, mogen meemaken dat de lokale loyauteit die in deze harde tijden is opgebouwd niet meer weggaat.”


TOP TIEN VAN DE LOKALE HANDELSZAKEN  MET VERWACHTE  HEROPLEVING NA DE LOCKDOWN

1. Bakkerijen
2. Slagerijen
3. Lokale restaurants
4. Groenteboeren
5. Doe-het-zelfzaken
6. Lokale cafés en koffiebars
7. Onafhankelijke kledingzaken
8. Kaaswinkels
9. Barbiers en kappers
10. Lokale (kranten)winkels

 

– Einde –


 

Opmerking voor de uitgevers:

Het onafhankelijke onderzoeksbedrijf Fly Research heeft voor de informatie hierboven  10.000 volwassenen  in 16 landen ondervraagd in juni 2020, waarvan 1000 in België.

 

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux