De nieuwe Mastercard-enquête werpt een blik op de uitgavetrends voor het jaareinde

Mastercard maakte vandaag de resultaten van een nieuwe enquête bekend. Hieruitblijkt dat de gemiddelde Europese consument meer tijd en moeite zal besteden aan het juiste kerstcadeau voor zijn familie en vrienden. Driekwart van de ondervraagde mensen (77% op Europees niveau, en 75% op Belgisch niveau) zegt dat het jaar 2020 hen eraan herinnerde  wat écht belangrijk is in het leven. Zo zegt 63% van de ondervraagde Belgen dat ze dit jaar vrijgeviger zullen zijn. Dit cijfer komt overeen met het Europese gemiddelde van 65%.

Uit de cijfers blijkt ook dat 58 % van de Europeanen aan het eind van dit moeilijk jaar hun centen zullen moeten tellen. Zo heeft 57% van de Belgen besloten om minder uit te geven tijdens de feestdagen. Daarentegen besloot 16% onder hen zich juist extra te verwennen.

De persoonlijke attentie staat centraal  

Een belangrijke trend die ook uit het onderzoek blijkt: we denken verder dan het geschenk zelf. Meer dan de helft van de Europese burgers (51%) en 1 op de 4 Belgen (38%) bevestigen  dat ze hun geschenken dit jaar een persoonlijker tintje zullen geven. 45% van de Europeanen en bijna evenveel Belgen (44%) geloven ook dat ze meer tijd zullen besteden aan het zelf maken of kiezen van hun cadeaus.

1  Belg op 5 is filantropischer

De uitdagingen van 2020 hebben de mensen zorgzamer gemaakt, ook voor degenen die ze niet kennen. Bijna de helft van de Europeanen (48%) en de Belgen (44%) zijn van plan om geschenken te kopen die hen een gevoel van dankbaarheid geven. 17% van de Europeanen is ook van plan om mensen in nood te steunen met de aankoop van voedsel of kleding. Hetzelfde aantal komt op voor dierenrechten, bijvoorbeeld door bonnen te geven om een dier te adopteren. Een op vijf (18%) Europeanen is van plan om bij te dragen aan een goed doel; en 19% wil zijn eindejaarsgroeten sturen via wenskaarten ten voordele van een goed doel. De Belgische cijfers zijn vergelijkbaar met de Europese, telkens op 1 of 2% na, met de uitzondering de wenskaarten. Slechts 15% van de Belgen is van plan om  wenskaarten gekoppeld aan een goed doel  te versturen.

Belgen willen meer dan ooit  lokale producten kopen

Waar gaan Europeanen winkelen? Dit was een ander aspect van de enquête. Het is geen wonder dat één persoon op twee (50%) zijn of haar kerstinkopen in de buurtwinkels zal doen. 59% is van plan om rechtstreeks bij te dragen aan de heropleving van hun wijk en gemeenschap; 44% is van plan om cadeaubonnen te kopen van kleine lokale bedrijven. Wat het eten en drinken betreft, zal 61% zijn kerstdiner kopen bij een lokale handelaar.  Daarbij heeft 27% zijn kerstdiner al gereserveerd of zal dat doen in een restaurant in zijn buurt. 57% van de Belgen zegt meer aandacht te besteden aan de winkels waar ze dit jaar hun aankopen zullen doen.

Een “bon voor quality time samen” onder de boom voor 3 Belgen op 10

Tot slot  de top 5 geschenken die zowel Europeanen als Belgen onder de kerstboom leggen: handgemaakte manden (38%); wellnesspakketten (37%); een ingelijste foto (35%); een cadeaubon om samen quality time door te brengen (32%); en gepersonaliseerde decoratie (26%).

“Voor velen onder ons zal Kerstmis dit jaar ongetwijfeld heel anders zijn. Het eindejaar f is altijd al een tijd van intensief winkelen geweest, maar omdat 2020 voor iedereen een moeilijke tijd was, is het een troost om te zien dat mensen in heel Europa meer tijd, aandacht  en een persoonlijke toets geven aan hun kerstcadeaus”, aldus Henri Dewaerheijd, Country Manager Belux Mastercard. “Kleine bedrijven vormen de ruggengraat van de Europese economie. Lokaal winkelen voor kerstinkopen zal dus niet alleen een enorm verschil maken voor de relance van onze lokale economie, maar voor de economie in zijn geheel”.