Mastercard presenteert voor het eerst zijn sonische merkidentiteit, een uitgebreide geluidsarchitectuur als nieuwste vooruitgang van het merk. Waar ook ter wereld consumenten interactie hebben met Mastercard – of dat nu fysiek, digitaal of in een gesproken omgeving is – levert de kenmerkende en onvergetelijke Mastercard-melodie eenvoudige, naadloze vertrouwdheid.

Geluid aan: Mastercard presenteert sonic branding

MIAMI, Florida, VS | 8 FEBRUARI 2019

Mastercard-melodie komt tot leven in het Mastercard Sensory Lab tijdens GRAMMY® Week en in nieuwe advertentie voor de VS met Camila Cabello


Mastercard zet een nieuw tempo in voor merkexpressie met het debuut van zijn sonische merkidentiteit, een uitgebreide geluidsarchitectuur als nieuwste vooruitgang van het merk. Waar ook ter wereld consumenten interactie hebben met Mastercard – of dat nu fysiek, digitaal of in een gesproken omgeving is – levert de kenmerkende en onvergetelijke Mastercard-melodie eenvoudige, naadloze vertrouwdheid. Het nieuws volgt in de voetsporen van de recente transitie van het bedrijf naar een symboolmerk en maakt onderdeel uit van zijn voortdurende transformatie.

"Geluid voegt een krachtige, nieuwe dimensie toe aan onze merkidentiteit en vormt een belangrijk component voor hoe mensen Mastercard vandaag de dag en in de toekomst herkennen," vertelt Raja Rajamannar, hoofd marketing en communicatie bij Mastercard. "We stelden onszelf het ambitieuze doel om de Mastercard-melodie zodanig te produceren dat deze kenmerkend en authentiek is, maar ook wereldwijd aan te passen aan verschillende genres. Het is belangrijk dat onze sonic branding niet alleen onze aanwezigheid versterkt, maar ook over de hele wereld naadloos weerklank vindt."


Wereldwijde weerklank, lokale relevantie

Om ervoor te zorgen dat de Mastercard-melodie wereldwijd weerklank vindt, deed Mastercard beroep op muzikanten, artiesten en bureaus uit de hele wereld, waaronder muzikaal innovator Mike Shinoda van Linkin Park.

Het resultaat is een onmiskenbare en onvergetelijke melodie met aanpassingen voor verschillende genres en culturen waardoor het lokaal relevant is, terwijl de stem van het merk wereldwijd consequent blijft. Daarnaast zorgt het gebruik van verschillende instrumenten en tempo's ervoor dat de Mastercard-melodie in uiteenlopende unieke stijlen kan worden geleverd, zoals opera-achtig, cinematisch en speels, of diverse regionale interpretaties.

De Mastercard-melodie vormt de basis van onze geluidsarchitectuur en zal voor talrijke middelen worden ingezet; van muziekstukken, geluidslogo's en ringtones, tot wachtmuziek en point-of-sale acceptatiegeluiden.

"Wat ik vooral geweldig vind aan de Mastercard-melodie, is hoe flexibel en aanpasbaar ze is voor verschillende genres en culturen," stelt Mike Shinoda. "Het is fantastisch om te zien dat een groot merk zich muzikaal uitdrukt om hun band met de mensen te versterken."


Een digitaal merk voor een digitale consument

Spraakgestuurd winkelen wordt verwacht uit te groeien tot 40 miljard Amerikaanse dollar in 2022[1]. Daarom zorgt een hoorbare identiteit niet alleen voor een nieuwe dimensie in het verbinden van merken en consumenten, ook is het een tool waarmee de consument kan winkelen, leven en betalen in een steeds sterker digitale en mobiele wereld.

"Audio roept gevoelens op en dat maakt het voor merken zo'n krachtig medium," vertelt Matt Lieber, co-oprichter en directeur van Gimlet. "Met de explosieve groei van podcasts, muziekstreaming en smart speakers, is een audiostrategie voor merken niet langer 'leuk om te hebben' – het is noodzaak. Een sonische identiteit – het hoorbare visitekaartje van een merk – is net zo belangrijk geworden als de visuele merkidentiteit."


Melodie komt tot leven tijdens GRAMMY Week®

Met de 61e GRAMMY Awards® in het verschiet start Mastercard een nieuw multi-channel marketingplatform met GRAMMY-genomineerd artiest Camila Cabello. Het wordt de eerste creatieve uiting waarin het geluidslogo van het merk is opgenomen.

"Ik ben erg blij om met Mastercard samen te werken en fans nieuwe mogelijkheden te kunnen bieden," aldus Cabello.

Daarnaast zal het bedrijf zijn nieuwe sonic branding presenteren in het Mastercard Sensory Lab bij Fred Segal®, een unieke ruimte vol interactieve ervaringen en exclusieve merchandise van Joe Freshgoods en KYLE waarmee de zintuigen van de bezoeker worden aangesproken om het merk op een geheel nieuwe manier tot leven te wekken.

"Fred Segal Sunset is de belangrijkste plek voor nieuwe en innovatieve winkelervaringen in Los Angeles. Daarom waren we laaiend enthousiast om de eerste retailer te worden die de nieuwe sonic branding van Mastercard bij de winkelkassa heeft," vertelt John Frierson, directeur van Fred Segal. "Het Sensory Lab vormt een bijzonder leuke en aantrekkelijke aftrap voor de vele activiteiten waar Fred Segal en Mastercard dit jaar mee samenwerken."

In het Mastercard Sensory Lab kunnen bezoekers:

Het nieuwe transactiegeluid van Mastercard horen wanneer ze bij Fred Segal aan de kassa staan

Een voorproefje krijgen van de nieuwe Priceless Cities-skill voor spraakgestuurde assistenten

Exclusieve merchandise shoppen van Joe Freshgoods x Super Duper Kyle, alleen verkrijgbaar bij betaling met een Mastercard


Het Mastercard Sensory Lab is te vinden bij Fred Segal op 8500 Sunset Boulevard in West Hollywood, en geopend op 8 en 9 februari van 11.00 tot 18.00 uur. Volg @Mastercard voor meer informatie.

Na introductie in de VS reist het Mastercard-geluid af naar The BRIT Awards in Londen en vervolgens naar het Mobile World Congress in Barcelona. De komende maanden zullen er over de hele wereld verdere activaties en integraties van sonic branding worden aangekondigd, waaronder de lancering van Mastercard's eerste smart speaker-skill voor priceless.com.