Alt kan gøres til en digital ejendel

26. juni 2023 | Af Johan Modenius

Digitale tokens spiller allerede en vigtig rolle i betalingssystemet, men vi er kun lige begyndt at se de nye muligheder og forretningsmodeller de giver os i fremtiden. Som for eksempel at købe og sælge ejendele – eller en andel af dit hus.

En token er en genstand, der i sig selv ikke har nogen værdi, men som alligevel kan repræsentere en værdi i en given kontekst. Et simpelt eksempel er en drinks bon, som kan være meget værd, hvis du husker at bruge den under festen, men kun er en værdiløs papirlap, hvis du finder den i lommen dagen efter. Andre eksempler fra den fysiske verden er pokerchips, togbilletter og gavekort.

For os, der arbejder med betalingsteknologi, har digitale tokens spillet en vigtig rolle i lang tid. Hos Mastercard bruger vi blandt andet tokens til at sikre folk, når de betaler for abonnementer.

Hvis du tegner et abonnement på for eksempel Netflix, bliver dit kortnummer ikke gemt på deres server. I stedet gemmer Netflix et virtuelt kortnummer, en token, der repræsenterer det faktiske kortnummer. Når Netflix skal trække betaling, skal de kontakte Mastercards server for at kontrollere, om det virtuelle kortnummer svarer til et faktisk kort, og at du som bruger har godkendt betalinger til Netflix.

Den token, der er gemt hos Netflix, er unik og kan ikke bruges af andre. Det betyder, at hvis hackere trænger ind på Netflix' server, vil de ikke få fat i dit faktiske kortnummer, kun et virtuelt kortnummer, der er ubrugeligt for dem. Den samme teknologi gør det muligt for dig f.eks. at betale med din mobiltelefon eller ur uden at risikere, at nogen stjæler dit kortnummer.

Tokens sikrer dermed, at der altid er et lag af beskyttelse mellem dig som kortbruger og betalingsmodtageren.

Sælg halvdelen af dit hus

Men vi er først lige begyndt at se de nye muligheder tokens giver os. Den største langsigtede konsekvens af tokenisering er, at det bliver muligt at købe og sælge nye former for ejendele lige så nemt som at overføre en fil. Ved at oprette nye tokens kan enkeltpersoner og virksomheder trække værdi ud af ejendele, der i dag ikke er likvide, dvs. ikke nemme at sælge. Du kan fx bruge tokenisering til at sælge en andel af dit hus. Køberen får derefter en token, der repræsenterer andelen, som de kan beholde eller sælge videre. Når huset bliver solgt - eller når boligejeren køber tokenen tilbage - får køberen sin andel af værdistigningen på boligmarkedet.

Boligejere kan indgå sådanne aftaler allerede i dag ved hjælp af gode, gammeldags kontrakter - men tokenisering gør aftalerne nemme at gennemføre i praksis. Dermed åbner de også for nye forretningsmodeller, f.eks. børser, der giver investorer mulighed for at investere direkte i boligudvikling i et område. Tokens gør det også muligt at købe og sælge andele af andre ikke-likvide ejendele som virksomheder, malerier og fine vine.

Virtuelle skøder

Der er dog en anden type tokens, der for alvor har fanget folks opmærksomhed i de seneste år. Såkaldte NFT'er, eller non-fungible (ikke-udskiftelige) tokens, har skabt overskrifter over hele verden ved at gøre det muligt at sælge digital kunst på samme måde som i et galleri - ofte til endnu vildere priser.

I 2021 blev den hidtil dyreste NFT, "Everydays: The First 5000 Days", solgt for 69 millioner dollars hos det traditionsrige auktionshus Christie's. Kunstværket er en samling af 5000 digitale billeder lavet af kunstneren Mike Winkelmann, kendt som Beeple, og det vil blive udstillet i et virtuelt museum.

Køberen købte dog ikke selve billedfilerne. Billederne i samlingen er let tilgængelige, og der er intet, hverken teknologisk eller juridisk, der forhindrer dig i at downloade, kopiere eller sende dem til andre.

Det, man køber med en NFT, er et bevis på ejerskab. En NFT kan derfor beskrives som et virtuelt skøde, der kun har værdi, hvis andre accepterer det som bevis på ejerskab. Ligesom de tokens, der er beskrevet ovenfor, kan en NFT symbolisere noget, der har værdi, men har ikke nogen værdi i sig selv.

Selv om ideen er den samme, er teknologien bag NFT'er meget anderledes end tokens, der bruges til kortbetalinger. Der er ingen central server med en hovedbog der viser, hvem der ejer hvilken token. I stedet er hovedbogen gemt på en blockchain, der er spredt over titusinder af maskiner. At forfalske en post i hovedbogen kræver kontrol over hele netværket og er derfor næsten umuligt.

Selv om NFT'er normalt forbindes med digital kunst, er billedfiler kun en af mange ting, der kan repræsenteres med digitale tokens. Tokens kan også repræsentere lyd- og videofiler, digitale ejendele som kryptovalutaer og skins i computerspil, fysiske ejendele, fast ejendom, virksomheder og værdipapirer, for at nævne nogle få. Derudover kan de bruges som en unik ID.

Begrænsningerne for, hvad der kan repræsenteres med tokens, er ikke teknologiske. Alt kan i princippet tokeniseres, så længe folk accepterer tokens som gyldige beviser på ejerskab. Hvad betyder det praktisk set for mennesker og organisationer?

Frigør låste ressourcer

Tokenisering vil især være nyttigt for virksomheder. De vil kunne sælge andele af f.eks. maskinparker, skibe og erhvervsejendomme for at foretage yderligere investeringer. For virksomheder, der ikke kan sælge nye aktier direkte på børsen, kan tokenisering blive en vigtig kilde til likviditet.

Ifølge CB Insights vil markedet for tokeniserede ejendele nå 24 billioner dollars globalt i 2027. I 2021 udgjorde markedet 2 billioner dollars. 89 procent af volumen kommer fra erhvervsejendomme.

At bringe disse ressourcer i spil kan gøre en enorm forskel for virksomheder og investorer ved at åbne for nye muligheder og forretningsmodeller. De aktører, der er førende inden for tokenisering, kan få en betydelig fordel i de kommende år.

Tokenisering er en af ni trends beskrevet i Mastercard Institutes nye rapport "The Future of Payments" (Fremtidens betalinger). Læs hele rapporten her.

Photo of Johan Modenius
Johan Modenius, Senior Vice President, Nordic Sales Lead, Mastercard

Medie kontakt

Om Mastercard

Mastercard er et globalt teknologiselskab i betalingsbranchen. Vores mission er at forbinde og drive en inklusiv, digital økonomi, der gavner alle, overalt. Det sker ved at gøre transaktioner sikre, enkle, smarte og tilgængelige. Ved hjælp af sikre data og netværk, partnerskaber og passion hjælper vores innovative løsninger individer, finansielle institutioner, regeringer og virksomheder med at realisere deres fulde potentiale. Vores anstændighedskvotient eller DQ driver vores kultur og alt, hvad vi gør inden for og uden for vores virksomhed. Med forbindelser på tværs af mere end 210 lande og territorier bygger vi en bæredygtig verden, der åbner uvurderlige muligheder for alle.

www.mastercard.com