Eliq vinder Mastercard’s Lighthouse MASSIV Impact Tech Partner-program. Wakandi vinder Impact Potential-prisen

23. maj 2022 | Af Annika Kristersson
Mastercards partnerskabsprogram, Lighthouse MASSIV, der er dedikeret til at finde og skalere den næste ”impact unicorn”, kan i dag annoncere den svenske virksomhed Eliq som programmets vinder af forårets 2022-udgave. Blandt de andre finalister er Wakandi og TotalCtrl. Wakandi fra Norge vinder Impact Potential-prisen.
Vinderen af Lighthouse programmet blev afsløret på Latitude59 i Tallinn, Estland, hvor virksomhederne var samlet for at lytte til deres pitches. Lighthouse MASSIV 2022-forårsprogram bestod af en 3-måneders workshopserie, hvor de seks virksomheder modtog skræddersyet støtte fra rådgivere fra Swedbank, Danske Bank, UNDP, VNTRS, Nordic Impact Funds og Synch.

Ifølge programmets dommere har Eliq udviklet en værdifuld SaaS-platform til intelligent energi. Platformen hjælper tjenesteudbydere med at opbygge engagerende, digitale produkter, der hjælper forbrugerne med at styre deres energiforbrug bedre og inspirerer dem til at deltage i overgangen til ren energi. Den svenske virksomhed betjener over 20 forsyningsselskaber og andre tjenesteudbydere i hele Europa og når ud til millioner af slutbrugere. Eliq viste en imponerende partnerskabsparathed med forskellige organisationer og over for partnerbankerne i programmet. Desuden viste holdet en stærk ansvarlighed over for MASSIV's bestyrelsesmedlemmer.

"At vinde Mastercard Lighthouse MASSIV-programmet betyder meget for os hos Eliq. Programmet har hjulpet os med bedre at forstå omfanget af den mulighed, vi har i banksektoren, og har gjort det muligt for os at skabe værdifulde forbindelser og danne partnerskaber inden for branchen.” – Håkan Ludvigson, CEO Eliq

Eliq deltog i Mastercard Lighthouse MASSIV-programmet med det formål at styrke deres værditilbud over for detailbanker, da de så den europæiske banksektor som værende i gang med en overgang til den grønne økonomi. Ifølge Eliq spiller de finansielle institutioner en nøglerolle i forbindelse med at frigøre energomlægningen for forbrugerne. I MASSIV-programmet arbejdede virksomheden sammen med Mastercard, Swedbank og Danske Bank om muligheden for intelligent energi.

I løbet af programmet blev Eliq præsenteret for otte banker og indledte dialoger om syv potentielle nye partnerskaber. Under Mastercard Lighthouse Investor Demo Days blev Eliq matchet med fire investorer, som viste interesse for deres næste investeringsrunde. Derudover blev virksomheden præsenteret for mere end fem nye investorer.

I programmet samarbejdede alle virksomheder med UNDP om at forfine deres effektmåling. Ifølge Eliqs egen evalueringkan deres løsning hjælpe husholdningerne med at reducere elforbruget med 6,8 %. Det giver besparelser på ca. 145.000 tons CO2 om året med potentiale for at spare op til 102 millioner ton CO2 om året i 2025. Mastercard Lighthouse-teamet er glade for at støtte deres vækstrejse yderligere for at skabe og skalere bæredygtig og social indvirkning.

"For at vi alle kan spille en rolle i den grønne omstilling, skal vi hver især finde den måde, vi bedst kan bidrage på – og de virksomheder, der deltager i Lighthouse MASSIV, har helt sikkert fundet deres vej. Det er inspirerende at være vidne til den måde, hvorpå disse virksomheder hjælper os med at reducere vores individuelle CO2-aftryk, muliggøre fair økonomisk vækst og socialt retfærdig udvikling. De er tiltrængte fyrtårne, der skitserer den nødvendige kurs mod den grønne omstilling. Det er vigtigt, at vi støtter og fejrer disse impact scaleups for at inspirere andre virksomheder til at deltage i bevægelsen af impact tech innovation for at nå SDG'erne og Parisaftalen."  – Stine Kirstein Junge, Global Head of SDG Accelerator og Private Sector Advisor hos UNDP

Efter samarbejdet med UNDP besluttede både Stine Kirstein Junge og de øvrige syv medlemmer af udvælgelseskomiteen sammen med Mastercard vinderen af Impact Potentia-prisen. Her blev Wakandi blev valgt som vinder, som også modtog People's Choice-prisen med mere end 300 stemmer fra publikum. Den norske fintech-virksomhed tilbyder et finansielt system baseret på et ledger technology system. Systemet digitaliserer opsparings- og låneforvaltning for finansielle grupper i Afrika. Wakandi fokuserer på at bringe innovation til den uformelle sektor ved hjælp af digitalisering og øget adgang til finansielle tjenester. Med deres mission og potentiale til at påvirke 10 millioner mennesker kom de med i Mastercard Lighthouse MASSIV-programmet. I programmet indledte de seks partnerskabsdialoger med bl.a. den tidligere MASSIV-vinder Investure, og de underskrev en NDA med Mastercard.

"En kæmpe tak til Mastercard og alle rådgiverne for et fantastisk program og stor opbakning! Vi er ydmyge og beærede over at vinde både "People's Choice" og "Impact potential" priserne. Vi ser frem til at arbejde sammen med alle de partnere, vi har mødt gennem programmet! " – Espen Kvelland, CEO Wakandi

Wakandi tilbyder digitaliseringsløsninger til et underbetjent marked (uformelle finansielle grupper), hvor deres løsning kan hjælpe med at udvide adgangen til kredit til millioner af små virksomheder inden 2025. Dette vil gøre det muligt for de små virksomheder at bidrage endnu mere til økonomisk vækst og jobskabelse med potentiale til at påvirke mange millioner menneskers liv.

"Både Eliq og Wakandi har skabt løsninger med stor effekt. Eliq leverer en intelligent energiteknologi med fokus på bæredygtighed, og Wakandi tager fat på en global udfordring inden for social indflydelse og finansiel inklusion. Vi er stolte over at have arbejdet med seks startups, hvor bæredygtighed og social indvirkning har været fokus for årets program. Med Mastercard Lighthouse MASSIV har vi en vision om at hjælpe en milliard mennesker med at leve et mere velstående og sikkert liv inden 2025. Det er vigtigt at støtte startups, der påvirker både mennesker og klode og bidrager til at nå FN's mål for bæredygtig udvikling" - Mats Taraldsson, Head of Innovation, Fintech and Impact-tech Engagement, Mastercard Nordics and Baltics

"Det er givende at køre det femte Mastercard Lighthouse MASSIV-program dette forår med den mest konkurrencedygtige klasse nogensinde. Klassen bestod af seks startups med løsninger inden for smart energi, cirkularitet, finansiel inklusion, sporbarhed af fødevarer og online social chikane - alle meget vigtige løsninger på lokale og globale udfordringer. Ofte finder startups i programmet synergieffekter med alumnevirksomheder, hvilket var tilfældet for Wakandi. Vi ser frem til at følge startup-rejserne fremover". - Eleonore Hinlopen, Program Manager Lighthouse MASSIV, Mastercard Nordics and Baltics

I årenes løb har Mastercard Lighthouse MASSIV præsenteret virksomheder som Desert Control, hvis agritech nanoclay-teknologi er en af de teknologier, der forvandler ørkener til frugtbar jord. Andre programvindere omfatter PlasticFri, der tilbyder et plantebaseret alternativ til fossilbaseret plastik, Molecular Attraction, en virksomhed, der bekæmper vektorbårne sygdomme som malaria, Investure, en co-investeringsplatform for udviklingsmarkeder, og SPENN, en virksomhed, der giver folk i udviklingslandene mulighed for at låne, bruge og spare penge uden omkostninger. Du kan læse mere om partnerskabsnyhederne og væksten i Lighthouse MASSIV-alumnevirksomhederne i den nyligt offentliggjorte Lighthouse-rapport.  

Lighthouse MASSIV er uafhængig og fokuserer primært på at hjælpe impact techvirksomheder med at skalere globalt gennem partnerskaber. Til dato er mere end 80 partnerskaber blevett indledt gennem programmet af de 27 deltagende startups og organisationer. Kender du en nordisk eller baltisk impact tech-virksomhed, der er interesseret i at deltage i vores efterårsprogram 2022? Ansøg her.

Mastercard ønsker at kunne styrke alle disse virksomheder gennem samarbejde og derved gøre verden til et mere velstående og sikkert sted.

Som vinder af programmet modtager Eliq løbende support fra Mastercard og en invitation til pitch fra Start Path, der er Mastercards globale startup engagementsprogram.

Du kan følge vinderselskabernes rejse og se startups, der er udvalgt til kommende klasser, ved at følge programmets hjemmeside og LinkedIn-side.

 

Om Lighthouse MASSIV 

Mastercard Lighthouse MASSIV er en platform for tech-partnerskaber, der er designet til at skabe og øge den sociale effekt og nå FN's mål for bæredygtig udvikling ved hjælp af langsigtede partnerskaber. Ved at give teams konkurrencedygtige incitamenter og fortrinsadgang til partnerressourcer har Lighthouse MASSIV til formål at fremme partnerskaber, der vil berige livet for en milliard mennesker inden 2025. Lighthouse MASSIV er udformet som et program i tre faser. I første fase mødes virksomhederne med vores bestyrelsesmedlemmer, en håndplukket gruppe af ledere og partnerskabseksperter fra hele verden, som har til formål at føre et specifikt partnerskab ud i livet. Hvert forslag til partnerskab får input fra globale eksperter inden for jura, design og teknologi, inden de rapporterer resultaterne af deres partnerskabsbestræbelser tilbage til det rådgivende råd. Vinderen af programmet er det hold, der viser, at det har potentiale til at påvirke flest mennesker via partnerskabet.

Læs mere om Lighthouse MASSIV her: www.mclighthouse.com/massiv

Annika Kristersson, Communications Manager Nordics & Baltics, Mastercard

Medie kontakt

Annika Kristersson, Mastercard