Mastercard Economics Institute: Ferier, film og god mad i weekenden – ting, forbrugerne nægter at skære ned på, trods stigende priser

30. september 2022 | Af Frida Almgren
  1. Indkøb af supermarkedsvarer online ligger globalt 70 pct. over niveauet i 2019.
  2. Flybookinger foretaget af forbrugere lå globalt denne sommer 15 pct. over niveauet fra 2019.
  3. Arbejde hjemmefra ændrer hvor vi bor og hvornår vi forbruger – f.eks. starter weekenden rent forbrugsmæssigt nu tidligere. Torsdag er blevet den nye fredag, og er globalt den mest populære dag for biograf- og teaterture med en stigning på 5% i forhold til 2019.

 

København, Danmark, 30. september 2022: Midt i en tid, hvor hidtil usete markedskræfter påvirker den globale økonomi, kan de valg, forbrugerne træffer for hvordan, hvor og hvornår de bruger deres penge i dag, hjælpe med at afsløre, hvor vi er på vej hen midt i en brydningstid.

Mastercard Economics Institute's "Shifting Wallets"-rapport ser på, hvordan forbrugere over hele verden opfører sig – eller ændrer opførsel - i forhold til samme periode før pandemien.

Den seneste rapport fra Mastercard Economics Institute anvender unikke og højfrekvente økonomiske målinger til at besvare tre centrale spørgsmål - hvad, hvor og hvornår – for hvordan forbrugerne tilpasser deres adfærd.

De vigtigste resultater omfatter:

Hvad: Højere priser tvinger forbrugerne til at vælge hvornår, hvor og hvad de køber mere end nogensinde i nyere tid. Især ser man at forbrugerne igen rejser og spiser, og prioriterer begge dele meget højt

Forbrugerne prioriterer fortsat at rejse. Globale bookinger af flyvninger denne sommer (maj-august) lå 15% over 2019-niveauet på trods af øgede logistiske udfordringer og et markant prispres.  I Storbritannien steg langdistanceflyvningsreservationer med 71% i august 2022 sammenlignet med august 2019, og kortdistancebookinger steg med 28%.[1]

For Danmark er tendensen på rejsefronten endnu stærkere, især når det gælder langdistanceflyvninger, hvor bookingerne er steget med 100 % i forhold til august 2019. Af de 26 lande, der er omfattet af rapporten, var det kun hollænderne, der bookede flere langdistancefly, og Danmark ligger i rapporten betydeligt over de øvrige skandinaviske lande (Sverige 61,5 %, Norge 54,7 %, Finland -21,4 %).)[2]

Det er lettere end nogensinde at gå ud og spise – og det kan man se. Globalt steg restaurantudgifterne med 25% i år sammenlignet med samme periode af 2021, mens dagligvareforbruget steg med 14% - og her spiller fødevareprisinflationen selvsagt en væsentlig rolle.[3] [4]

I Danmark er der sket et markant skift fra først på ugen til torsdag og weekenden. For både restaurant- og underholdning-sektoren er der i den tidlige del af ugerne betydelige tilbagefald sammenlignet med mandag, tirsdag og onsdag i august 2019. Men til gengæld viser torsdag-søndag-perioden ganske betydelig fremgang. Denne tendens med at prioritere forbruget i og omkring weekenden ses også lørdag og søndag i dagligvarebutikkerne, hvor mandag og tirsdag så til gengæld falder tilbage i forhold til tiden før pandemien.

Hvor: Små virksomheder bar hovedparten af de pandemirelaterede lukninger, og forsøgte ofte hurtigt at omstille sig til den nye online-virkelighed.

Små virksomheder halter stadig i høj grad globalt efter store virksomheder, men viser ikke desto mindre lystegn, især når det kommer til online-tjenester og detailhandel - miljøer, hvor personlig kundeservice er mere tilbøjelig for at overbevise og fastholde forbrugerne.

Det gælder også for Danmark, hvor indkøbene i butikkerne markerer et bemærkelsesværdigt comeback for detailhandlen, mens servicefagene desværre halter noget bagefter. Sammenlignet med august 2019 steg detailhandlen i store butikker med 72 %, mens små butikker lå på 47,5 %. Den sammenlignelige stigning i onlinekøb er mere afbalanceret: Her viser små butikker en stigning på 38,5% og store butikker 33,3%. Salget i service-butikkerne for både små og store butikker halter betydeligt bagefter og stiger kun med 8,6 og 3,9 %. Online ser de tilsvarende tal for detailhandlen til gengæld markant stærkere ud: Store butikker stiger med 23,6 pct., og små butikker stiger med 44,8 pct.

Hvornår:  Forbrugerne vælger ikke længere specifikke dage til at bruge sine penge. At arbejde hjemmefra har sammen med skiftet til det digitale arbejdsmiljø udvisket linjerne for hvordan vi forbruger, og ’date night’ er tilsyneladende nu ’any night’. Det har betydelige personale- og forsyningskædekonsekvenser for detailhandlere, restauranter og andre virksomheder.

Både forbrug af varer og oplevelser skifter til hverdage. I Storbritannien har hverdage - især tirsdage og onsdage - vundet frem i popularitet som de mest populære dage at handle i stormagasiner. Sammenligner man med før pandemien, var fredage og søndage de mest populære. Men i det hele taget er der fremgang at spore. Andelen af udgifter i biografer og teatre steg f.eks. med 5 % i august 2022 sammenlignet med samme periode i 2019.[5]

“Man kan se forbrugerne lægge sig fast i en ny rytme. Nogle trends varer ved fra pandemien – f.eks. støtten til små og lokale virksomheder, både online og fysisk. Stigende priser, højere renter og voksende økonomisk usikkerhed spiller selvklart en rolle og lægger pres for forbrugerne – men stadig står det meget klart, at de fleste i meget høj grad er klar til – og betaler for – oplevelser som sjældent før,” siger Natalia Lechmanova, Senior Economist for EMEA-området hos Mastercard Economics Institute

Du kan se hele rapporten Shifting Wallets: New consumer spending habits her.  Andre rapporter fra Mastercard Economics Institute kan findes her.  

 

###

Ansvarsfraskrivelse

Denne præsentation og dette indhold er udelukkende tænkt som et analyseværktøj til informationsformål og ikke som investeringsrådgivning eller anbefalinger til en bestemt handling eller investering og bør ikke helt eller delvist påberåbes som grundlag for beslutningstagning eller investeringsformål. Denne præsentation og indholdet i den er ikke garanteret med hensyn til nøjagtighed og leveres "som det er" til autoriserede brugere, der gennemgår og bruger disse oplysninger på egen risiko. Denne præsentation og indholdet, herunder estimerede økonomiske prognoser, simuleringer eller scenarier fra Mastercard Economics Institute, afspejler på ingen måde forventninger til (eller faktiske) operationelle eller økonomiske resultater.

Om Mastercard Economics Institute

Mastercard Economics Institute blev grundlagt i 2020 og trækker på unik, højfrekvent og handlingsrettet økonomisk måling for at give ledere i erhvervslivet og regeringen den indsigt, der er nødvendig for at træffe tankevækkende beslutninger med bedre resultater.

Om Mastercard (NYSE:MA)
Mastercard er en global teknologivirksomhed i betalingsbranchen. Vores mission er at forbinde og drive en inkluderende, digital økonomi, der gavner alle overalt ved at gøre transaktioner sikre, enkle, smarte og tilgængelige. Ved hjælp af sikre data og netværk, partnerskaber og passion hjælper vores ideer og løsninger individer, finansielle virksomheder, regeringer og selskaber med at realisere deres største potentiale. Vores anstændighedskvotient, eller DQ, driver vores kultur og alt, hvad vi gør i og uden for vores virksomhed. Med forbindelser på tværs af mere end 210 lande og territorier bygger vi en bæredygtig verden, der åbner uvurderlige muligheder for alle.

www.mastercard.com.

[1] Svarer til antallet af flyreservationer foretaget i referenceperioden i forhold til samme tidspunkt i 2019. Baseret på aggregerede og anonymiserede flybookingsdata leveret af tredjepartspartnere, hentet af Mastercard Economics Institute.

[2] Tallene afspejler aggregerede og anonymiserede Mastercard-switched volumes (nominelle amerikanske dollars ikke justeret for FX) for august måned 2022. Afspejler et gennemsnit på tværs af lande af små og mellemstore versus store detailhandlere og servicevirksomheder i 22 lande. Små og mellemstore virksomheder afledt af en proprietær klassificeringsmodel udviklet af Mastercard Economics Institute.

[3] Tallene afspejler aggregerede og anonymiserede Mastercard-switched volumes (nominelle amerikanske dollars ikke justeret for FX) for august måned 2022. Afspejler et gennemsnit på tværs af lande af små og mellemstore versus store detailhandlere og servicevirksomheder i 22 lande. Små og mellemstore virksomheder afledt af en proprietær klassificeringsmodel udviklet af Mastercard Economics Institute.

[4] Kilde: Mastercard Economics Institute, Euromonitor. Afspejler weekend til hverdag aktieskift afledt af aggregerede og anonymiserede Mastercard switched volumes (nominelle amerikanske dollars ikke justeret for FX) fra august 2022 YTD. Ændringen i andel svarer til ændringen i den gennemsnitlige andel af udgifterne efter ugedag i 2019 i forhold til den gennemsnitlige andel af udgifterne efter ugedag i 2022. Global markedsstørrelse for stormagasiner indkøbt gennem Euromonitor. Antager, at ugedagsaktieskiftet er repræsentativt på tværs af alle udbudstyper.

  Tallene afspejler aggregerede og anonymiserede Mastercard-switched volumes (nominelle amerikanske dollars ikke justeret for FX) for august måned 2022. Afspejler et gennemsnit på tværs af lande af små og mellemstore versus store detailhandlere og servicevirksomheder i 22 lande. Små og mellemstore virksomheder afledt af en proprietær klassificeringsmodel udviklet af Mastercard Economics Institute.

Frida Almgren

Medie kontakt

Om Mastercard

Mastercard er et globalt teknologiselskab i betalingsbranchen. Vores mission er at forbinde og drive en inklusiv, digital økonomi, der gavner alle, overalt. Det sker ved at gøre transaktioner sikre, enkle, smarte og tilgængelige. Ved hjælp af sikre data og netværk, partnerskaber og passion hjælper vores innovative løsninger individer, finansielle institutioner, regeringer og virksomheder med at realisere deres fulde potentiale. Vores anstændighedskvotient eller DQ driver vores kultur og alt, hvad vi gør inden for og uden for vores virksomhed. Med forbindelser på tværs af mere end 210 lande og territorier bygger vi en bæredygtig verden, der åbner uvurderlige muligheder for alle.

www.mastercard.com