Rapport: Danmark blandt førende lande inden for Open Banking

18. juni 2021 | København | Af Frida Almgren
Ifølge en ny rapport fra Mastercard er Danmark sammen med resten af ​​Norden og Storbritannien godt forberedt til drage fordel af åbne banktjenester.

København, 18 juni 2021 - En ny undersøgelse fra Mastercard, "Open Banking Readiness Index: The Future of Open Banking in Europe", kortlægger hvor godt forberedte lande er til open banking-tjenester på tværs af ti europæiske lande, målt på parametre som parathed af både befolkning, digital infrastruktur og lokal lovgivning.

Rapporten viser store forskelle på tværs af landene, både hvad angår hvor langt de er nået med at opfylde PSD2-kravene til åbne banktjenester og hvor godt de er forberedt på at bruge nye banktjenester. Rapporten viser, at Danmark sammen med det øvrige Norden og Storbritannien er de bedst forberedte lande.

Open Banking dækker over tjenester, det gør det muligt at bruge tredjepartsaktører til traditionelle banktjeneste. Ifølge EU's betalingsdirektiv PSD2, som trådte i kraft i september 2019, skal europæiske banker offentliggøre såkaldte åbne API'er. Målet er at give bankkunder mere kontrol over egne bankdata og økonomi samt stimulere øget konkurrence og innovation i den finansielle sektor.

Mastercard-rapporten peger på flere faktorer, der betyder, at Danmark er godt forberedt til at drage fordel af Open Banking:

  • Husstande med internetadgang: 95% Danmark; 98% Norge; 96% Sverige; 96% Storbritannien
  • Andel af mobiltelefoner, der er smartphones: 88% Danmark, 95% Norge, 79% Sverige, 83% Storbritannien
  • Andel af befolkningen mellem 14 og 76 år, der bruger digitale banktjenester: 91% Danmark, 95% Norge, 84% Sverige, 88% Storbritannien

Mastercard-rapporten peger også på den nordiske kultur for samarbejde som drivkraft for åbne banktjenester.

Ifølge rapporten har de fleste store danske banker en strategi for åbne banktjenester, og Danske Bank og Nordea Group er blandt de førende europæiske banker på området. De nordiske samarbejdsmodeller og P27-initiativet bidrager også til at gøre regionen klar til open banking.

»Ved at udnytte paneuropæiske fremskridt som fx PSD2 bevæger alle europæiske banker sig mod et fuldt åbent bankmiljø. Men det står klart, at Norden og Storbritannien er forrest i feltet med forbrugere der stort set er klar til at bruge Open Banking-tjenester, og mange tjenester, der allerede er tilgængelige,« siger Erik Gutwasser, Division President for Mastercard i Norden og de baltiske lande.

»Der er forskellige tilgange på tværs af kontinentet, og for at sikre at vi kan udnytte de muligheder, som åbne banktjenester tilbyder, har vi brug for mere standardisering. Mastercard Open Banking Connect giver en universel forbindelse til finansielle institutioners åbne bankservicefunktionalitet og giver tredjeparter adgang til større skalering, mere driftsikkerhed og øget hastighed.«

Mastercard-rapporten fremhæver samtidig vigtige forskelle i de forskellige landes tilgang til åbne banktjenester:

  • Storbritannien: En strategi efter Brexit designet til at opbygge et verdensledende åbent bankøkosystem.
  • Frankrig, Italien og Spanien: Åbne banktjenester som løftestang til digital transformation af egne betalingsøkosystemer.
  • Tyskland: En samarbejdsvillig og national tilgang til udviklingen af ​​åbne banktjenester.
  • Danmark, Norge og Sverige: De nordiske samarbejdsmodeller og P27-initiativet bidrager til at gøre regionen klar til open banking.
  • Polen og Ungarn: Åbne banktjenester som (en) løftestang til at udvikle sig hurtigt væk fra forældede bankinfrastrukturer.

Rapporten tegner et lovende billede af Europa som helhed, hvor alle ti lande beskrevet i rapporten gør betydelige fremskridt på nøgleområder.

Om rapporten

Rapporten "Open Banking Readiness Index: The Future of Open Banking in Europe" ser på status for Open Banking i ti udvalgte europæiske lande og kortlægger hvert lands regulatoriske tilgang til implementering af PSD2, stabiliteten og gennemsigtigheden i API-løsninger, open account - til konto-betalingsinnovation og - ikke mindst - hvor parat befolkningen er til at tage løsningerne i brug målt på graden af ​​internetadgang og e-handel.

Hele rapporten kan ses på openbanking.mastercard.com/readinessindex med et case study om P27-samarbejdet på s. 21 og et særskilt afsnit om Danmark med fokus på bl.a. MobilePay på s. 24-28.

Her kan du også få oplysninger om registrering til Mastercards Open Banking Readiness webinar, der bliver afholdt d. 12. juli.

Frida Almgren

Medie kontakt

Christian Sehested, Geelmuyden Kiese