Innovation

Köpkraft plus spårning av koldioxidavtryck

20 oktober 2020

För fyra år sedan letade två konsulter inom tjänsteinnovation, Johan Pihl och Mathias Wikström, efter sätt att stödja samhällsansvarsarbetet hos Ålands bank, en finsk bank med huvudkontor på Åland, en ö i Östersjön. De ville tänka längre än en varumärkt pryl eller liten gåva – och de ville dela med sig av någonting som var inspirerande.

Så de vände sig mot havet. Efter århundranden av avgaser och koldioxidutsläpp från fabriker var vattnet kring Åland i ett fruktansvärt skick. Föroreningarna dödade det marina livet och förgiftade fisken. Mängder av plastflaskor, -påsar och giftiga rester sköljdes i land i de nio länder som omger Östersjön. Få platser på jorden har drabbats så direkt av människans agerande på vår jord.

Pihl och Wikström kom på ett sätt som människor personligen kunde bidra till att vända trenden med hjälp av en mobilapp som ger användarna möjlighet att beräkna koldioxidavtrycket för sina kreditkortsbetalningar. Idén fungerade perfekt för Ålands bank och belyste precis hur viktigt ett kreditkort kan vara. ”Kreditkort är någonting vi använder varje dag”, säger Pihl. ”Om vi kunde förändra ändamålet med kortet och säkerställa transparens och ansvar kände vi att det var en riktigt omvälvande möjlighet”.

Eftersom de ville presentera sin idé för resten av världen lanserade de Doconomy, ett fintech-företag som hjälper kortinnehavare att använda sina egna pengar – och hur de väljer att spendera dem – som ett verktyg i kampen mot klimatförändringar.

Mastercard såg också potentialen och samarbetade med Doconomy i samband med lanseringen av Åland Index – ett verktyg som ger kortinnehavare information om sina koldioxidavtryck genom att koppla alla köp de gör till den inverkan de har på planeten.

De byggde sedan vidare på den här grunden och 2018 lanserades DO Mastercard. DO-kortet, som drivs av Åland Index och Doconomys DO-tjänst, hjälper användare att bevaka, förstå och minska sina koldioxidavtryck genom att donera till FN-certifierade klimatinitiativ. DO-kortet är inte bara tillverkat av biologiskt nedbrytbara material, utan Doconomy tog även bort magnetremsan för att spara resurser eftersom Mastercard numera erbjuder andra säkra autentiseringsmetoder som chip, PIN-koder och biometriska funktioner.

Sedan 2019 har Åland Index varit tillgängligt för alla banker som utfärdar Mastercard-kort och nästa år kommer indexet att ingå i Mastercard-nätverket. Det ger bankerna möjlighet att smidigt införa det via Mastercards API:er och därmed nå fler kortinnehavare som kan informeras om sin miljöpåverkan och förhoppningsvis välja att förändra sitt beteende. 

”Vi har ett ansvar att skapa hållbar ekonomisk tillväxt som inte uppstår på miljöns bekostnad, och naturbaserade lösningar som den här kan faktiskt bidra till att läka planeten”, säger Jorn Lambert, digital chef på Mastercard. ”Digital teknik och innovativa samarbeten kan verkligen bidra till att lösa globala utmaningar.”

 

Doconomy hjälper redan andra företag att bli mer hållbara med hjälp av sin nyligen lanserade 2030 calculator som ger varumärken ett kostnadsfritt och transparent sätt att beräkna sina produkters koldioxidavtryck. Det är information som konsumenter kan använda för att fatta mer välgrundade köpbeslut – en möjlighet som normalt är utom räckhåll för mindre företag. Betaversionen ger klädföretag möjlighet att göra exakta beräkningar, men även varumärken inom andra branscher, från mat till möbler, kommer snart att dela eller finansiera nya datakällor. ”När man lägger ihop den här informationen med konsumenternas inställning kommer marknaden för hållbara produkter att växa,” säger Pihl.

Doconomy deltog i Mastercards Start Path-program för nystartade företag tidigare i år för att utnyttja dess globala nätverk till att öka omfattningen på sina lösningar och inspirera andra att försöka åstadkomma positiva beteendeförändringar. Allt detta syftar till Doconomys ambitiösa målsättning: att engagera 500 miljoner människor runt om i världen och få dem att ändra sitt beteende. Det skulle innebära ett positivt bidrag till FN:s uppmaning att världen måste halvera sina koldioxidutsläpp före 2030 för att undvika en miljökatastrof.

Det är en tuff uppgift, men Wikström förblir hoppfull. ”Människor börjar se sammanhanget”, säger han. ”De ser hur deras egen hälsa är kopplad till samhällets hälsa och hur samhällets hälsa är kopplad till vår planets hälsa.”