Äldres utmaningar blir till möjligheter i Mastercards nya kampanj

16 maj 2023 | Stockholm, Sweden | Av Frida Almgren
Betalningshjälpen_kampanj_2023

Mastercard lanserar en digital kampanj inom initiativet Betalningshjälpen. Genom ett antal filmer syftar kampanjen till att inspirera primärt äldre att få hjälp med olika vardagsutmaningar vad gäller ny teknik, men också språkliga barriärer i den digitala ekonomin.

Under maj lanserar Mastercard sin senaste kampanj som fokuserar på vikten av att stödja äldre i att bli en del av den digitala ekonomin. Filmerna visar på hur vi genom enkel tillgång till digitala verktyg, på olika språk, kan få tid för annat viktigt i livet, som socialt umgänge med nära och kära. Kampanjen är en del av arbetet med Betalningshjälpen, ett initiativ från Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker, som lanserades 2019. Det är idag en digital plattform med konkreta verktyg och tips för den som vill få hjälp med den digitala vardagsekonomin.

I vårt alltmer digitaliserade samhälle vill Mastercard sprida kunskap om de verktyg som finns för att stötta äldre i deras digitala närvaro och för inspirera fler att våga prova digitala tjänster. Betalningshjalpen.se finns idag också tillgänglig för arabisktalande invånare, ett av de största språken i Sverige, för att nå ännu fler av de som annars riskerar att bli digitalt exkluderade.

− Betalningshjälpen är ett enormt viktigt verktyg och vi arbetar hela tiden för att utveckla den digitala plattformen och för att nå ut till ännu fler som vill ha stöd i den digitala vardagen. Vi är stolta över att ta kampanjen till nästa steg, för att förhoppningsvis underlätta några av de hinder som äldre upplever i vardagen och därigenom skapa mer tid för annat. Vi på Mastercard kommer fortsätta att lägga kraft och energi på att se till att alla inkluderas i den digitala ekonomin, säger Jessica Ståhlbom, marknadschef för Norden och Baltikum, Mastercard.

I oktober 2022 presenterade Betalningshjälpen sin årliga undersökning och rapport där det framkommer att många över 70 år är digitalt engagerade. Däremot upplever många att det finns hinder som gör det svårt att betala digitalt, där 38 procent är rädda att göra fel. Dessutom uppger en majoritet (57 procent) att de tycker samhället borde ta större ansvar för att äldre ska kunna betala enkelt och säkert.

- Även om många äldre idag är digitala, vill vi nå ut till den grupp som behöver stöd och resurser för att känna sig mer bekväma och säkra med digitala tjänster, vilket kan öppna upp en hel värld av nya möjligheter, fortsätter Jessica.

Kampanjen är en del av Mastercard Priceless, ett program för Mastercards kortinnehavare som syftar till att ge tillgång till och lyfta fram oförglömliga upplevelser som man inte sätta ett pris på. Kampanjen kommer synas i sociala medier samt i dags- och kvällspress under maj och juli.

Arbetsgrupp:  
Filmerna har tagits fram av kommunikationsbyrån McCann i samarbete med Mastercard.

Mastercard
Project Lead: Jessica Ståhlbom
Marketing Lead: Gabriela Isacsson
Marketing Lead: Jonas Kajler

McCann
Client Lead: Markus Förberg 
Production Coordinator: Katarina Cederholm
Foto: Lina Söderström (film) /Stellan Stephanson (foto)
Creative Director: Marcus Enström
Creative Copywriter: Linus Östholm
Final Art: Emily Pennström / Tobias Vermehren

Frida Almgren

Mediakontakter

Rebecca Larsson, Geelmuyden Kiese

Om Betalningshjälpen  
Betalningshjälpen är ett initiativ skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och Sveriges största banker för att minska det digitala utanförskapet och ge fler möjlighet att hantera vardagsekonomin digitalt.  2019 genomfördes en utbildningsturné på 16 platser runt om i Sverige. Den 3 juni 2020 lanseras Betalningshjälpen.se - en webbportal med tydlig information och praktiska verktyg för att få fler att känna sig trygga och bekväma i sina digitala vardagsliv. Sedan dess har Betalningshjälpen.se gjorts tillgängligt för arabisktalande invånare, och en webb-TV-serie har lanserats där Christina Schollin tillsammans med inbjudna gäster och experter undersöker utmaningar och möjligheter med en digital vardagsekonomi. För mer information besök: www.betalningshjälpen.se.

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.