Mastercard lanserar sin ljudidentitet, en övergripande ljudarkitektur som symboliserar varumärkets senaste framsteg. På alla platser där konsumenter kommer i kontakt med Mastercard runt om i världen – vare sig dessa är fysiska, digitala eller röstbaserade – kommer den distinkta och minnesvärda Mastercard-melodin omedelbart att kännas igen.

Ljud på: Mastercard presenterar sitt ljudmärke

MIAMI, FLORIDA | 8 FEBRUARI 2019

Mastercard-melodin kommer att uppföras på Mastercards Sensory Lab under GRAMMY®-veckan och i en ny amerikansk reklamfilm med Camila Cabello

Mastercard lanserar nu sin ljudidentitet – en övergripande ljudarkitektur som symboliserar dess senaste framsteg och ger varumärkesuttrycket ett nytt tempo. På alla platser där konsumenter kommer i kontakt med Mastercard runt om i världen – vare sig dessa är fysiska, digitala eller röstbaserade – kommer den distinkta och minnesvärda Mastercard-melodin omedelbart att kännas igen. Nyheten kommer precis efter företagets nyligen genomförda övergång till ett figurmärke och är en del av dess kontinuerliga varumärkesomvandling.

”Ljud ger vår varumärkesidentitet en kraftfull ny dimension och är en mycket viktig del när det gäller hur människor känner igen Mastercard idag och i framtiden”, sa Raja Rajamannar, chef för marknadsföring och kommunikation på Mastercard. ”Vi satte det ambitiösa målet att producera en Mastercard-melodi som är distinkt och äkta, men ändå kan anpassas både för olika delar av världen och olika genrer. Det är viktigt att vårt ljudmärke inte bara förstärker vår närvaro, utan även får samma genklang runt om i världen.”


Global genklang, lokal relevans

För att säkerställa att Mastercard-melodin skulle få genklang hos människor i hela världen anlitade Mastercard musiker, artister och företag från hela världen, inklusive den musikaliska innovatören Mike Shinoda från Linkin Park.

Resultatet blev en distinkt och minnesvärd melodi som kan anpassas för olika genrer och kulturer, vilket gör den lokalt relevant samtidigt som den ger varumärket en konsekvent global ton. Genom att använda olika instrument och tempon har man dessutom lyckats framföra Mastercard-melodin i flera unika versioner, bland annat en operainspirerad, en av biokvalitet och en lekfull version, förutom ett antal olika regionala tolkningar.

Mastercard-melodin är grundbulten i företagets ljudarkitektur och kommer att användas på många olika sätt i allt från bakgrundsmusik till ljudloggor och ringtoner, samt spelas upp vid godkända kassatransaktioner.

”Det jag gillar mest med Mastercard-melodin är hur flexibel och anpassningsbar den är för olika genrer och kulturer”, sa Mike Shinoda. ”Det är härligt att se ett stort varumärke använda musik för att uttrycka sig och stärka sina band till människor.”


Ett digitalt varumärke för den digitala konsumenten

Eftersom rösthandeln förväntas uppgå till 40 miljarder dollar år 2022[1] blir ljudidentiteter inte bara ett sätt för varumärken att knyta an till konsumenter på ett nytt sätt, utan de utgör även verktyg som hjälper konsumenterna att handla, leva och betala i en allt mer digital och rörlig värld.

”Ljud får människor att känna saker och det är det som gör ljudet till ett sådant kraftfullt medium för varumärken”, sa Matt Lieber, en av grundarna av och VD på Gimlet. ”Med den explosionsartade ökningen av poddar, streamad musik och smarta högtalare är en ljudstrategi inte längre bara någonting som är ”trevligt att ha” för varumärken, utan det är en nödvändighet. En ljudidentitet – ett varumärkes hörbara symbol – är nu precis lika viktigt som dess visuella identitet.”


Melodin kommer att spelas under GRAMMY®-veckan

Under förberedelserna för den 61:a GRAMMY®-ceremonin kommer Mastercard att lansera ett nytt flerkanaligt marknadsföringsprogram med GRAMMY-nominerade artisten Camila Cabello. Detta blir den första kreativa produkten som innehåller varumärkets ljudmärke.

”Jag är jätteglad att få samarbeta med Mastercard och över att kunna erbjuda mina fans nya möjligheter”, sa Cabello.

Företaget kommer dessutom att visa upp sitt nya ljudmärke i samband med Mastercard Sensory Lab at Fred Segal®, en unik plats fylld med interaktiva upplevelser och exklusiva produkter från Joe Freshgoods och KYLE som engagerar besökarnas sinnen och levandegör varumärket på ett helt nytt sätt.

”Fred Segal Sunset är Los Angeles ledande destination för nya och innovativa shoppingupplevelser och därför är vi superglada att bli den första butiken att införa Mastercards nya ljudmärke i kassorna”, sa John Frierson, VD på Fred Segal. ”The Sensory Lab blir en oerhört rolig och engagerande inledning på de många saker som Fred Segal och Mastercard kommer att samarbeta kring i år.”

Besökare på Mastercards Sensory Lab kan:

Höra Mastercards nya transaktionsljud när de betalar i kassan hos Fred Segal

Ta en förhandstitt på den nya Priceless Cities-funktionen för röstassistenter

Handla exklusiva produkter från Joe Freshgoods x Super Duper Kyle, som bara är tillgängliga för köp med Mastercard-kort.


Mastercards Sensory Lab ligger på 8500 Sunset Boulevard i West Hollywood och kommer att vara öppet hos Fred Segal den 8 och 9 februari kl. 11.00–18.00. Följ @Mastercard för mer information.

Efter lanseringen i USA kommer Mastercard-ljudet att resa vidare till BRIT Awards i London och Mobile World Congress i Barcelona. Ytterligare aktiveringar och ljudintegrationer kommer att annonseras runt om i världen under de kommande månaderna, inklusive lanseringen av Mastercards första funktion för smarta högtalare för priceless.com.