Inget mer fipplande med mynt i fickan eller frenetiskt letande efter ditt betalkort i plånboken. I takt med att kroppsburen teknik, så kallade wearables, blir allt vanligare är den fysiska plånboken på väg att bli passé 2018.

Wearables som tidigare enbart användes till enklare saker som att räkna steg eller hjärtslag får succesivt nytt syfte. 62 procent av de bärbara enheterna förutspås användas till betalningar år 2020. Under 2016 uppgick den globala försäljningen av wearables till 16,2 miljarder USD. Både marknadens tillväxt och enheter utrustade med betalningsfunktion förväntas öka framöver.

Förtroende för kontaktlös teknik
Förtroendet för kontaktlös teknik påskyndar tillväxten av wearables. Under den andra hälften av 2015 växte kontaktlösa betalningar i Europa med nästan 170 procent jämfört med året innan och under 2016 tredubblades kontaktlösa betalningar. Och mellan januari och juni 2017 har efterfrågan i Europa gått upp med 22 procent jämfört med samma period föregående år.

Marknaden för mobila betalningar uppgick till 52 miljarder USD totalt i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Sverige, Nederländerna och Spanien, under slutet av 2015. Under de kommande fem åren förväntas den siffran att tredubblas.

Enkelheten med kontaktlösa betalningar uppskattas av konsumenterna, men det är framförallt den förbättrade säkerheten som har ökat wearables popularitet.

Säkerhet genom tokenisering
Mastercards tokeniseringssystem är en starkt bidragande anledning till att betalningar med wearables har blivit säkrare än någonsin. Systemet ser till att ditt 16-siffriga kortnummer inte används eller lagras på den bärbara enheten. Istället är det ett annat nummer, ett ”token”, som tilldelas varje ny enhet som användas vid betalningar. Skyddet kan liknas vid chipsäkerhet i fysiska kort och gäller för digitala betalningar.

Det säkra systemet är möjligt tack vare Mastercard Digital Enablement Service (MDES). Vid aktivering lägger användaren in sitt kredit- eller bankkortsnummer på sin telefon som sedan autentiseras med en engångskod som skickas till telefonen från banken. Koden kontrolleras av Mastercard innan användarens token tillgängliggörs på den bärbara enheten. Varje ny enhet som kopplas upp för användning får ett nytt token. Det innebär att en borttappad enhet enkelt kan stängas av genom telefonen utan att andra enheter blir nedkopplade. Vid köptillfället håller även tokeniseringen det riktiga kortnumret gömt vilket tillför ett ytterligare lager av säkerhet.

Ett nytt utbud av bärbara enheter
Säkerheten möjliggör för att snabbt öppna upp för nya och innovativa wearables – allt från smarta klockor med Samsung Pay, Google Pay eller Apple Pay, och smarta klockor som fokuserar på fitness, exempelvis Garmin Pay eller Fitbit Pay till stilrena ringar. Den digitala ringtillverkaren Kerv har exempelvis skapat en ring som kan användas för kontaktlösa betalningar. Wearables flexibilitet gör dem mer eftertraktade än betalkortet någonsin kunde drömma om att bli.

På bara några månader har Fitbit Pay och Garmin Pay lanserats av flera utgivare och gjorts tillgängliga i tio länder, varav Sverige är ett av dem. Vi är enbart i början av tokeniseringen som har potential att förvandla alla tänkbara saker som bilar, tv-apparater eller kylskåp till säkra betalningsplattformar. Mastercard samarbetar med en rad olika tillverkare inom klockor, ringar och fitnessvarumärken för att ta fram framtidens wearables för betalningar.

Slut på plånbokens era?
I takt med att fler saker blir möjliga att betala med kommer framtiden innebära ännu mer innovation. Flera företag arbetar på produkter liknande Commuter Trucker Jacket, av Levi’s och Google, som har en kontaktlös betalningsfunktion inbyggd i ärmen.

Så om din jacka snart kommer att kunna användas för att betala med, vad ska du nu fylla dina fickor med?

 

Sasha Kristic, regionchef Mastercard Norden och Baltikum.

 

 
Sasha Krstic