Idag är det lätt att ta för givet hur enkelt och smidigt det är att använda kort för betalningar då det globalt finns 50 miljoner butiker som accepterar Mastercard. VI gör vårt köp och vet precis hur vårt betalkort eller enhet fungerar i betalterminalen.

Handeln idag skiljer sig dock markant från hur det såg ut för tio år sen och inte minst från när vi startade Mastercard. Om du, precis som jag, allt oftare handlar på nätet , är även din  betalningsinformation lagrad på en mängd olika enheter, hos handlare och plattformar.

Faktum är att olika rapporter visar att mobil handel globalt ökade med nästan 20 procent[i] förra året. Detta innebär att mycket tid nu går till att navigera och använda mycket mindre skärmar än den som finns på en traditionell dator. De här små skärmarna innebär nya utmaningar, i allt från hur vi uppger vår betalningsinformation eller genom att begränsa de betalningsalternativ som en handlare kan visa.

Detta är anledningen till att vi nu tillkännager vårt stöd för den nya standarden från EMVCo – Secure Remote Commerce (SRC), ett ramverk som introducerats förra året. På ett branschevent i Las Vegas, uppmanade vi handlare, inlösare, utgivare och andra tekniska aktörer att vara en del av att ge konsumenter samma enkla, säkra, och bekväma betalningsupplevelse över alla webbläsare och enheter.

Allting börjar med en upplevelse
Mastercards digitala strategi grundas i att erbjuda den bästa kundupplevelsen genom valmöjligheter, säkerhet, transparens och integritet.

Likt den standardiserade betalningsterminalen som handlare idag använder i sina kassor, tror vi att SCR på samma sätt kan implementeras som en enda gemensam checkout-knapp.  Genom att göra det, tror vi att SRC kommer att ge en mer enhetlig check-out upplevelse online  genom att minska de flertal steg som de annars möter på olika sajter idag. Det kommer även göra det enklare för handlare att implementera och säkert lagra tokens för att öka antal genomförda köp.

Vi tror också att det finns möjlighet för betalningsstandarden SRC att fungera parallellt med webbläsarstandarden W3C till nytta för både handlaren och konsumenten., Vi kommer att nyttja dessa standarder som en grund för att utveckla och erbjuda både konsumenter och handlare ytterligare tjänster.

Säkerhet överallt
På samma sätt som EMV-chippet har gett den fysiska världen en ökad nivå av säkerhet, är tokenisering mycket viktig för att erbjuda säkerhet även i den digitala världen. Globalt sett är idag nästan 75 % av alla kort redo att tokeniseras. Detta är något som kan förhindra bedrägerier och minska risken för handlaren. Det ger också konsumenten möjlighet att se var deras uppgifter har lagrats och hur deras data används.

Genom tokenisering ger vi konsumenten trygghet i att deras information är tokeniserad och krypterad. Med SRC kommer dessa säkerhetsåtgärder med handlare, digitala plånböcker och webbplattformar att kompletteras av EMV 3DS-autentisering biometri, AI-baserad bedrägeriidentifikation och tjänster för övervakning.

Nu tar vi första steget och kommer att  fortsätta dela med oss av uppdateringar i den resa som vi nu påbörjat.

[i] http://www.nielsen.com/us/en/insights/news/2017/a-look-at-the-evolving-e-commerce-landscape.html
Mats Taraldsson