‘Dit is wie ik werkelijk ben’

23 juni 2022

Ons onderzoek, uitgevoerd in 16 landen in Europa en Noord-Amerika*, verkent percepties en ervaringen van non-binaire gemeenschappen.

5.3%
van Generatie Z* identificeren zichzelf als non-binair
60%
van de Nederlanders heeft er begrip voor als mensen zich niet willen identificeren als man of vrouw
59%
van non-binaire personen voelt zich weleens onveilig tijdens het winkelen

Met weinig tot geen recent beschikbare onderzoeksgegevens, deed Mastercard onderzoek naar de ervaringen en percepties van de groeiende non-binaire gemeenschap. Hiertoe behoren mensen die zich identificeren als non-binair, en/of ervaren dat hun genderidentiteit en/of genderexpressie buiten het binaire geslacht van ‘man’ of ‘vrouw’ valt, zoals gedefinieerd door LGBTQIA+ organisatie GLAAD

Het onderzoek bouwt voort op de lancering van True Name, de kaartfunctie van Mastercard waarmee mensen hun gekozen naam op hun betaalkaart en creditcard kunnen gebruiken. Hiermee wordt een belangrijk pijnpunt weggenomen voor velen binnen de non-binaire en transgendergemeenschappen, die negatieve ervaringen hebben (gehad) bij het afrekenen. Terwijl steeds meer landen en regio’s True Name introduceren, helpt het onderzoek een nog duidelijker beeld te krijgen van het begrip voor en ervaringen van de LGBTQIA+ gemeenschap.

Over het onderzoek
Ons onderzoek belicht enerzijds de acceptatie van de non-binaire gemeenschap in het algemeen, en anderzijds de specifieke ervaringen van non-binaire individuen in vele situaties; thuis en op het werk, tijdens het winkelen en uitgaan, ervaringen met betrekking tot identiteitsdocumenten en het moeten dealen met discriminatie of andere negatieve ervaringen.

Het onderzoek is in opdracht van Mastercard uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in mei 2022 in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, België, Oostenrijk, Portugal, Israël, Tsjechië, Slowakije, de Verenigde Staten en Canada. In ieder land werd een steekproef van n=1.000 gebruikt, met uitzondering van Portugal (n=650) en Slowakije (n=600). In totaal namen n=15.935 mensen deel aan het onderzoek, waarvan n=452 zich identificeert als non-binair.

Bekijk hier de onderzoeksresultaten
Infographic

Mastercard’s True Name
Voor velen in de LGBTQIA+-gemeenschap is de naam op hun creditcard of betaalpas regelmatig een bron van gevoeligheid en schaamte, omdat die niet hun ware identiteit weergeeft. Via True Name werkt Mastercard er aan om dit pijnpunt te verlichten en betalingen voor iedereen veilig te maken. Na de succesvolle lancering in de Verenigde Staten in 2019, werd de kaartfunctie in 2021 in 30 Europese landen gelanceerd met bunq als eerste Europese issuer. Sinds maart 2022 is True Name ook mondiaal beschikbaar via BMO Harris Bank.

True Name wordt nu aangeboden door: bunq, Citi, Republic bank, BM Technologies, FIS issuer clients and partners, Marqueta, T-mobile Money, ONE, GLS bank, BMTX, Republic Bank & Trust Company en BMO Harris bank.

De True Name inspanningen hebben geleid tot 65+ onderscheidingen.

Lees hier meer over Mastercard’s True Name en inspanningen om de LGBTQIA+ gemeenschap te ondersteunen

Bekijk hier de True Name video 1 en 2

Mastercard is uitgesproken voorstander van LGBTQIA+ rechten over de hele wereld.

 

*Respondenten van 18 tot 27 jaar oud.

**Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, België, Oostenrijk, Portugal, Israël, Tsjechië, Slowakije, de Verenigde Staten en Canada.

Mediacontacten