Waarom deze Maestro na 30 jaar met pensioen gaat

19 oktober 2021 | Door Valerie Nowak

In 1991 zette Tim Berners-Lee, in een voorstel aan zijn bazen van het beroemde Zwitserse onderzoekslaboratorium CERN, de knop om voor wat hij aanvankelijk had omschreven als "een grote hypertekstdatabase met getypte links". Later koos hij voor de iets pakkendere naam het World Wide Web.

Datzelfde jaar lanceerde Mastercard zijn Maestro debitkaartmerk, 's werelds eerste online point-of-sale debitnetwerk dat kaarthouders veilige toegang tot hun geld gaf, waar ze ook waren. Hoewel de debitkaart (ook wel betaalpas) - en zijn partner-in-cash, de geldautomaat - al jaren bestonden, hielp de opkomst van het debitacceptatienetwerk de verdwijning van papieren cheques en reischeques te versnellen.

Maestro werd in feite het enige pan-Europese debitmerk dat bijna overal in Europa werd geaccepteerd. Wereldwijd zijn er nu meer dan 400 miljoen kaarten in omloop.

Maar er is veel veranderd in 30 jaar. Er is veel veranderd in de afgelopen 20 maanden, toen het World Wide Web in veel opzichten onze hele wereld is geworden. We leven veel meer digitaal en leren, werken, socializen en betalen online. Bedrijven van iedere omvang - zelfs de kleinste - zijn op dit moment uitgerust met uitgebreide digitale aanwezigheid en online betalingsmogelijkheden.

Nu e-commerce veel sneller groeit dan de fysieke retail, is het tijd om die Maestro kaarten te upgraden. Maestro kaarten zijn in de eerste plaats ontworpen voor een fysieke wereld en kunnen niet consequent worden gebruikt voor e-commercebetalingen, deels omdat de nummeringsconventie op Maestro kaarten (tot 19 cijfers) niet compatibel is met veelgebruikte e-commerceportalen.

Toch is de betaalkaart voor veel mensen de manier bij uitstek om te betalen en mag het gebruik ervan niet afhankelijk zijn van de vraag of de eigenaar ervan zich in een fysieke winkel bevindt of op zijn favoriete e-commerceplatform.

Daarom zullen banken en andere kaartuitgevende instanties vanaf 1 juli 2023 beginnen met het vervangen van verlopen of verloren Maestro kaarten - bijvoorbeeld door een Debit Mastercard. Debit Mastercard wordt overal geaccepteerd waar Mastercard online en offline wordt geaccepteerd, in je woonplaats of in het buitenland, en wereldwijd is dat op veel meer plaatsen dan Maestro.

En het is niet alleen de mogelijkheid om je debitkaart gemakkelijker en veiliger te gebruiken in een digitale omgeving. Een Debit Mastercard kan ook worden gebruikt als garantie om reisboekingen te maken - een onderdeel van de fysieke wereld - net als met je Mastercard creditcard.

In sommige gevallen zullen banken hun klanten zelfs nog vóór 1 juli 2023 nieuwe debitkaarten verstrekken, maar na die datum zullen in Europa geen nieuwe Maestro kaarten meer worden uitgegeven. 

Als kaarthouder hoef je niets te doen. Zodra je Maestro kaart vervalt (na 1 juli 2023), stuurt je bank je gewoon een nieuwe debitkaart. Die wordt net als Maestro aan je lopende rekening gekoppeld en werkt op dezelfde manier - alleen met veel meer mogelijkheden om je winkel- en reiservaring naadloos te laten verlopen.

Maestro heeft de manier waarop we betalen veranderd, maar de wereld is blijven veranderen. Onze kaarten zijn mee veranderd - van magneetstrips naar chipkaarten, van handtekeningen naar vingerafdrukverificatie, van het eerste gebruik van plastic naar gerecycled materiaal en materiaal van biologische oorsprong. De uitfasering van Maestro ten gunste van Debit Mastercard is niet anders. Het is tijd om de slimme, veilige en naadloze ervaring die mensen hebben leren waarderen bij het gebruik van hun betaalpas in de fysieke wereld, aan te passen aan de digitale levensstijl van vandaag.

Photo of Valerie Nowak
Valerie Nowak, Executive Vice President, Product and Innovation, Europe, Mastercard

Mediacontacten

Robbert Vreeburg, Mastercard NL