Nederlanders deden uitgaven voor de feestdagen massaal online

18 januari 2024 | Door Judith Stolwijk

Nederlanders bestelden in aanloop naar de feestdagen in 2023 ruim 25% meer online dan in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit Mastercard SpendingPulse*, dat inzicht geeft in retailuitgaven in zowel online als fysieke winkels in Nederland. Ook de totale Nederlandse retailuitgaven (exclusief auto's) stegen tijdens 1 november tot 24 december 2023 met +3,6% ten opzichte van 2022. 

Zes trends in aanloop naar de feestdagen in Nederland waren:

  • Online koopjesjacht: Terwijl de omzet in fysieke winkels met een bescheiden +0,1% op jaarbasis toenam, steeg de online omzet met +25,4%, wat laat zien dat Nederlandse consumenten dit jaar hun cadeaus online en vanuit huis bestelden.
  • Elektronica eiste de toppositie op de verlanglijstjes op: Nederlanders wilden dit jaar de nieuwste apparaten en games hebben: uitgaven aan elektronica stegen met +6,7% ten opzichte van 2022.
  • Piekfijn aan het kerstdiner: Nederlanders hebben in zichzelf geïnvesteerd deze feestdagen, blijkt uit de verkoopcijfers van kleding. Nederlanders gaven dit jaar +6% meer uit aan kleding dan vorig jaar.
  • Accessoiregerelateerde cadeaus vonden ook een plek onder de boom: De toename van +5,8% van de verkoop van accessoiregerelateerde items laten een behoefte aan luxe zien.
  • Uiteten en thuis tafelen: In aanloop naar de feestdagen zochten Nederlanders elkaar op, en als gevolg daarvan stegen de uitgaven voor restaurants en boodschappen met respectievelijk +6,6% en +8,3% op jaarbasis.
  • Een boost in de totale uitgaven: De totale verkopen online en in winkels stegen met +3,6% ten opzichte van 2022.

Jan-Willem van der Schoot, Country Manager bij Mastercard Nederland zei: "In aanloop naar de feestdagen gaven Nederlandse consumenten de voorkeur aan het gemak van online winkelen, met een opvallende stijging van ruim 25% in online verkopen. We zien niet alleen een toename in uitgaven aan cadeaus, maar zien ook dat Nederlanders meer in zichzelf investeren. Deze betaaltrends helpen ons en andere bedrijven om in het nieuwe jaar in te spelen op de immer veranderende wensen en behoeftes van de Nederlandse consument."

*Mastercard Spendingpulse meet in-store en online retailverkopen voor alle betaalmethoden en is niet gecorrigeerd voor inflatie. Concreet verwijzen inzichten in dit persbericht naar de uitgavengroei van 1 november tot 24 december 2023 in vergelijking met dezelfde periode in 2022 in Nederland.

Judith Stolwijk, Manager External Communications, Mastercard NL

Over Mastercard

Mastercard is een wereldwijd betaaltechnologiebedrijf. Het is onze missie om een inclusieve digitale economie te creëren waar iedereen, waar dan ook, profijt van heeft. Dit doet Mastercard door transacties veilig, eenvoudig, slim en toegankelijk te maken. Door middel van veilige data en netwerken, samenwerkingen en passie, helpen onze innovaties en oplossingen individuen, financiële instellingen, overheden en bedrijven bij het realiseren van hun doelen. Ons Decency Quotient vormt het vertrekpunt voor onze cultuur en alles wat we doen binnen en buiten ons bedrijf. Met activiteiten in meer dan 210 landen en gebieden bouwen we aan een duurzame wereld met onbetaalbare mogelijkheden voor iedereen.  

https://www.mastercard.nl/nl-nl.html