Consumenten weer liever uit dan thuis: uitgaven in restaurants 79% hoger dan vorig jaar, terwijl uitgaven in retail dalen

9 juni 2022 | Door Robbert Vreeburg
  • Uitgaven in restaurants 79% gestegen ten opzichte van vorig jaar.
  • 16% minder besteed aan boodschappen.
  • Online uitgaven dalen met 12%, uitgaven in fysieke retail dalen met 5%.

9 juni 2022, Money20/20, Amsterdam - Consumentenbestedingen zijn de afgelopen twee jaar aan flinke veranderingen onderhevig. Nu Nederlanders weer uit eten kunnen, geven zij 79% meer uit in restaurants, terwijl op boodschappen met 16% wordt bezuinigd. In totaal geven consumenten vergeleken met vorig jaar 12% minder uit in online winkels en 5% minder in fysieke winkels. Vergeleken met vóór de pandemie echter, liggen de bestedingen zowel online (+22%) als fysiek (+2%) hoger. Dit blijkt uit de Mastercard SpendingPulse, wat inzicht biedt in nationale retailuitgaven in mei 2022, ten opzichte van mei 2021 en 2019.

Consumenten weer liever uit dan thuis
Terwijl veel andere Europeanen meer aan hun boodschappen uitgeven, blijken vooral Nederlanders hier flink op te bezuinigen. We spenderen in Nederland maar liefst 16% minder aan boodschappen dan vorig jaar. Ook bezuinigen Nederlanders op spullen en geven ze minder uit aan elektronica (-23%) en meubilair (-27%).

Daarentegen nemen de uitgaven aan ervaringen flink toe. De grootste groei wordt gezien in de hotels (+104%) en restaurants (+79%). Deze explosieve groei volgt logischerwijs uit de inhaalvraag na de pandemie, en ligt hiermee ook hoger dan het pre-pandemisch niveau, respectievelijk 29% en 2%. We besteden ook graag weer extra aandacht aan ons uiterlijk, blijkt uit een toename van 7% aan kledingbestedingen ten opzichte van vorig jaar.

12% minder online, 5% minder in winkels
Vooral in online winkels spenderen Nederlanders minder, waar uitgaven met 12% af zijn genomen. De ongekende groei die e-commerce tijdens de pandemie maakte lijkt daarmee inmiddels te stagneren, al ligt het online uitgavenniveau nog steeds hoog ten opzichte van vóór de pandemie in 2019 (+22%). Fysieke retailuitgaven namen in Nederland met 5% af, en komen hiermee 2% hoger uit ten opzichte van 2019.

“De Nederlandse consument beweegt mee met ontwikkelingen in de economie en maatschappij,” aldus Jan-Willem van der Schoot, Country Manager bij Mastercard Nederland. “We zien dat consumenten weloverwogen keuzes maken en het afgelopen jaar bewust minder zijn gaan uitgeven aan bijvoorbeeld spullen en boodschappen, maar meer aan etentjes en overnachtingen. Door dergelijke verschuivingen nauwlettend in de gaten te houden, helpen we bedrijven en overheden om de consument van vandaag beter te begrijpen, en te voldoen aan hun alsmaar veranderende behoeften”.

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032

Over Mastercard SpendingPulse

Mastercard SpendingPulseTM rapporteert over de nationale detailhandelsverkopen voor alle betaalwijzen in geselecteerde markten over de hele wereld. De bevindingen zijn gebaseerd op de totale verkoopactiviteit in het Mastercard-betaalnetwerk, gekoppeld aan schattingen op basis van enquêtes voor andere betaalvormen, waaronder contant geld en cheques. Als zodanig bevatten, weerspiegelen of relateren de SpendingPulse-inzichten op geen enkele wijze de feitelijke operationele of financiële prestaties van Mastercard, of specifieke gegevens van betaalkaartverstrekkers.

De SpendingPulse-inzichten van Mastercard zijn voorlopig en weerspiegelen de lokale valuta van de markt. De "totale detailhandelsomzet" wordt gedefinieerd als de omzet van detailhandelaren en voedingsmiddelenhandelaren van elke omvang. Verkoopactiviteiten in de dienstensector (bijvoorbeeld reisdiensten zoals hotels) zijn niet meegerekend.

Over Mastercard

Mastercard is een wereldwijd betaaltechnologiebedrijf. Het is onze missie om een inclusieve digitale economie te creëren waar iedereen, waar dan ook, profijt van heeft. Dit doet Mastercard door transacties veilig, eenvoudig, slim en toegankelijk te maken. Door middel van veilige data en netwerken, samenwerkingen en passie, helpen onze innovaties en oplossingen individuen, financiële instellingen, overheden en bedrijven bij het realiseren van hun doelen. Ons Decency Quotient vormt het vertrekpunt voor onze cultuur en alles wat we doen binnen en buiten ons bedrijf. Met activiteiten in meer dan 210 landen en gebieden bouwen we aan een duurzame wereld met onbetaalbare mogelijkheden voor iedereen.  

https://www.mastercard.nl/nl-nl.html