Mastercard breidt beschikbaarheid Google Pay uit in heel Europa

17 november 2020 | Amsterdam

Bunq is de eerste bank die Google Pay ondersteunt in Nederland

Vanaf vandaag breidt Mastercard samen met zijn partners Google Pay verder uit in Europa. Op korte termijn kunnen ook kaarthouders in Nederland, Oostenrijk, Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Portugal en Roemenië betalen via Google Pay. In Nederland is bunq de eerste bank die de nieuwe service beschikbaar stelt.

Met Google Pay kunnen gebruikers van Android-apparaten veilig, snel en gemakkelijk aankopen doen in winkels en online. Bovendien krijgen ze hierdoor ook de mogelijkheid contactloos te betalen via hun telefoon. Mastercard levert deze service in samenwerking met verschillende banken en fintechs, waaronder bunq, N26, Revolut, en Viva Wallet.

Sinds de uitbraak van de pandemie is het aantal contactloze transacties in Europa gestegen tot bijna 80%. Veel consumenten accepteren contactloos betalen als veilige, gemakkelijke en snelle betaalmethode. Naar verwachting zet deze trend zich ook na de pandemie voort.

“Het bieden van keuze en innovatie op het gebied van betalingen is een belangrijk onderdeel van hoe we het dagelijks leven van mensen vereenvoudigen. Nu hygiëne voor veel mensen een hoge prioriteit heeft, willen we innovatieve oplossingen blijven leveren voor contactloos betalen. De beschikbaarheid van Google Pay stelt consumenten in staat de handigste en veiligste betaalmethode te kiezen die op elk moment aan hun behoeften voldoet. Daarom zijn we verheugd om onze krachten te bundelen met Google om consumenten meer gemak, snelheid en gemoedsrust te bieden”, aldus Milan Gauder, Executive Vice President Product and Innovation bij Mastercard Europa.

“Meer dan ooit willen mensen eenvoudige en veilige oplossingen voor betalingen online en in winkels. Dankzij de nauwe samenwerking met Mastercard kunnen kaarthouders van deelnemende partners in 10 nieuwe Europese landen Google Pay gebruiken via hun apps voor mobiel bankieren. We hopen dat iedereen geniet van de voordelen die de Android-telefoon biedt om op miljoenen plaatsen over de hele wereld te betalen”, voegt Florence Diss, Head of Payments Partnerships van Google toe.

Makkelijk te installeren, makkelijk in gebruik
Om Google Pay in deze nieuwe markten te gebruiken, selecteren Android-gebruikers de knop ‘Toevoegen aan Google Pay’ in hun mobiel bankieren app. Nadat ze hun Mastercard creditcard of Maestro betaalpas hebben toegevoegd, krijgen ze via hun bankieren-app toegang tot alle voordelen van Google Pay. Nadat de kaart is toegevoegd, gebruiken consumenten hun telefoon om te tikken en betalen. Dit kan overal waar contactloze transacties worden geaccepteerd, zoals in een winkel of in het openbaar vervoer. Hiervoor hoeft zowel Google Pay als de mobiel bankieren app niet te worden geopend. Ook een internetverbinding is niet vereist. Mensen kunnen tikken en betalen met hun telefoon, zonder dat ze hun portemonnee hoeven te pakken of PIN-code op de betaalterminal in te voeren. Bovendien kunnen mensen de vooraf gedefinieerde limiet voor contactloze transacties verhogen door simpelweg hun telefoon te ontgrendelen voor ze de betaling uitvoeren.

Gegevensbeveiliging via tokenization
Het koppelen van een Mastercard-kaart aan Google Pay brengt niet alleen gemak met zich mee, maar tegelijkertijd ook een extra beveiligingslaag via de tokenization technologie van Mastercard. Het platform van Mastercard beschermt informatie van kaarthouders door rekeningnummers te vervangen door een uniek alternatief kaartnummer of ‘token’. Door bij elke betaling een dynamisch component op te nemen, worden transacties veiliger gemaakt en fraude via digitale betalingen verminderd. Wanneer de consument zijn mobiele apparaat gebruikt bij een transactie, wordt het token en niet het echte kaartnummer aan de winkel verstrekt. Voor zowel consumenten als winkeliers biedt elke aankoop die met een Mastercard wordt gedaan via Google Pay alle voordelen en veiligheid van een transactie met de fysieke Mastercard.