Groei van de ‘liefdeseconomie’ - 173% meer online uitgaven in Nederland voor Valentijnsdag

12 februari 2020 | Door Robbert Vreeburg

Vooral het geven van ervaringen is populair  


Onderzoek naar kaarttransacties in meer dan 53 landen over de hele wereld toont aan dat de ‘liefdeseconomie’ vijf keer zo snel groeit als de wereldwijde economie. In Nederland hebben we in de aanloop naar Valentijnsdag vooral veel meer online cadeaus gekocht. Een stijging van 173% ten opzichte van 2017. Nederlandse romantici begeven zich dus meer online dan ooit tevoren. De cijfers komen uit de Mastercard Love Index, die het bestedingspatroon en trends rond Valentijnsdag analyseert op basis van krediet-, debit- en prepaidkaarttransacties over de hele wereld.

Ervaringen populair
Het schenken van ervaringen overtreft traditionele geschenken, zo geven we graag een hotelovernachting  (stijging van 124%) of een etentje cadeau (toename in transacties van 48%). Wereldwijd neemt het aanschaffen van traditionele geschenken als bloemen en sieraden af, toch blijft het voor Nederlanders ook populair om dit cadeau te geven. Er werd 33% meer uitgegeven aan bloemen en 32% meer aan sieraden.

Nederlanders kopen hun cadeaus op tijd
Opvallend genoeg lijken Nederlanders zich steeds eerder voor te bereiden op Valentijnsdag. Waar voorheen cadeaus op tijd werden ingekocht (in 2018 op 12 februari), lag de piek in Valentijnsdagtransacties in het afgelopen jaar al op 11 februari. Gemiddeld worden de meeste Valentijnsdagcadeaus in de rest van Europa pas op de dag zelf ingekocht.

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032