Mastercard haalt naam uit beeldmerk

9 januari 2019 | Door Robbert Vreeburg

Betaaltechnologiebedrijf versterkt digitale identiteit en evolueert tot symboolmerk

Mastercard verwijdert in een aantal omgevingen zijn naam uit het bekende beeldmerk. Het logo met de overlappende rode en gele cirkel, bekend als het Mastercard-symbool, staat voortaan naamloos op betaalkaarten, acceptatiebordjes en -stickers in fysieke en webwinkels, en op belangrijke sponsoruitingen. In de veranderende consumenten- en commerciële omgevingen heeft het Mastercard-symbool meer zeggingskracht dan één woord, terwijl het moderne ontwerp het symbool flexibel inzetbaar maakt in het gehele digitale landschap.Mastercard logo

"Vernieuwing in het digitale tijdperk vraagt om moderne eenvoud," zegt Raja Rajamannar, Chief Marketing & Communications Officer bij Mastercard. "Nu meer dan 80 procent van de mensen het Mastercard-symbool ook zonder het woord ‘Mastercard’ spontaan herkent, zijn we klaar voor de volgende stap in de evolutie van ons merk. We zijn trots op onze rijke merkhistorie en laten de twee iconische cirkels nu ook zelfstandig onze merknaam communiceren."

De rode en gele overlappende cirkels zijn al meer dan 50 jaar het visitekaartje van Mastercard en symboliseren de merkbelofte om mensen toegang te geven tot Onbetaalbare mogelijkheden. De direct herkenbare cirkels zijn een krachtig beeld dat mensen de zekerheid en het vertrouwen dat hun betaaltransacties veilig zijn.

“We leven in een tijd waarin we steeds meer communiceren via beelden, iconen en symbolen in plaats van woorden,” zegt Michael Bierut, partner bij wereldwijd ontwerpbureau Pentagram. “Sinds de oprichting van het bedrijf in 1966 voert Mastercard het iconische beeldmerk met de rode en gele cirkels. Met de presentatie van alleen dit krachtige symbool treedt Mastercard toe tot de elitegroep van merken die zich niet door een naam maar door een symbool laten vertegenwoordigen: een appel, een schietschijf, een swoosh. De twee overlappende cirkels hebben altijd de verbinding tussen mensen gesymboliseerd. Die verbinding wordt nu nog overtuigender door de status van Mastercard als een symboolmerk."

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032