Zeven op de tien Nederlanders doen kerstaankopen online via smartphone

 

  • Winkelen met een smartphone is goed voor een kwart van het totale winkelvolume.

  • 27% van de Nederlanders gebruikt de smartphone ten minste één keer per week voor aankopen.

  • De meest populaire tijd om online te shoppen is 's avonds op een doordeweekse dag tussen 17.00 uur en 21.00 uur.


Amsterdam – 29 november 2018 – Online aankopen doen via je smartphone is inmiddels net zo normaal als fysiek winkelen. Zeven op de tien (70%) van de Nederlandse consumenten gebruikt een smartphone om aankopen te doen, en meer dan een kwart (26%) doet dit vaak of zelfs altijd. Dit blijkt uit onderzoek van Mastercard in Nederland en andere Europese landen.*

Vier van de tien Europeanen doen minstens één keer per week online mobiele aankopen, in Nederland is dit aantal drie van de tien. Er is een groot aantal zware mobiele shoppers in Europa: bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland shopt bijna de helft van de mensen eenmaal per week of zelfs vaker mobiel (beide 47%), in heel Europa is dit 39%. In totaal is mobiel winkelen goed voor een kwart (24%) van het totale winkelvolume.

De verschuiving naar mobiel heeft alles te maken met het aankoopmoment: veel mensen shoppen doordeweeks online in hun vrije tijd. 79% van de mobiele shoppers in Nederland geeft er de voorkeur aan om kerstcadeaus thuis vanaf de bank te bestellen, 17% bestelt ze vanuit bed. Opvallend detail: 4% shopt kerstcadeaus vanuit de badkuip.

Wanneer shoppen we mobiel?

Maar Nederlanders profiteren ook van de snelheid en het gemak van mobiel online winkelen en gebruiken hun wachttijd of pauzes voor een snelle kerstinkoop: een aanzienlijk aantal producten wordt gekocht tijdens het wachten op het openbaar vervoer (11%), op het werk (9%) of tijdens een pauze of lunch (6%).

Toen de deelnemers werd gevraagd om hun top drie mobiele kerst winkeltijden te kiezen, stemden de meeste Nederlanders voor doordeweekse momenten, opvallend genoeg wordt er minder mobiel geshopt in het weekend. De meest populaire tijd (50%) is 's avonds op een doordeweekse dag tussen 17.00 uur en 21.00 uur. Een groot deel van de kerstcadeaus wordt echter ook gekocht op weekdagen van 12.00 uur tot 17.00 uur (47%). Nederland ligt hiermee op één lijn met het gemiddelde mobiele koopgedrag van andere Europese landen.

"Nederlanders omarmen mobiel shoppen omdat het snel, gemakkelijk en veilig is", zegt Arjan Bol, Country Manager Mastercard Nederland. "We zien in de resultaten dat zelfs kerstinkopen doen verschuift naar mobiel, omdat mensen hun vrije tijd gebruiken om cadeaus thuis of tijdens het woon-werkverkeer te kopen."

Snelheid en gemak zijn de belangrijkste drijfveren voor mobiel winkelen

Nederlandse consumenten zien verschillende redenen waarom ze graag winkelen met hun smartphones: in de top drie staan: de snelheid (37%), aankopen doen met één klik (22%), eenvoudigere navigatie (17%) en verbeterde beveiliging (10%). Het Verenigd Koninkrijk (22%), Ierland (21%), Spanje en Frankrijk (20%) zien verbeterde veiligheid als een belangrijke drijfveer om mobiel inkopen te doen. Polen (63%), Duitsers (59%) en Zwitsers (56) %) lijken de meest efficiënte smart shoppers te zijn, omdat ze de voorkeur geven aan snelheid ten opzichte van andere criteria.

Kleding en accessoires meest populaire mobiele aankopen

Bijna de helft van de Nederlandse consumenten (48%) koopt online kleding en accessoires via mobiele apparaten. Op een tweede plaats staat eten en drinken met 39%. Kaartjes voor theater en bioscoop volgen daarna met 29%. Op sommige producten - zoals tickets voor het openbaar vervoer - is er een groot verschil tussen Europese landen: bijna de helft van de Zwitsers koopt ze mobiel (48%), maar slechts 17% van de Russen. Als het gaat om parkeertickets, koopt 44% van de Zweden deze mobiel, in Duitsland slechts 12%.

Meerderheid gebruikt meer dan één shopping-app

Gezien het aantal en de varieriteit aan mobiele aankopen, zou het niet moeten verbazen dat 65% van de Nederlanders in de afgelopen 12 maanden gebruikmaakte van een app voor het doen van hun mobiele aankopen. De meerderheid van hen (62%) gebruikt twee tot vijf apps, 27% van hen zelfs zes of meer.

Over de European Mobile Commerce Study

Deze online representatieve enquête werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Innofact in de volgende landen: Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Polen, Rusland, Spanje, Zwitserland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In de periode van 14 november tot 19 november interviewde Innofact in totaal 18.174 mensen van 18 jaar of ouder via online panels op alle markten (ongeveer 1.500 per markt).
Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032