• Onderzoek van Mastercard, ‘Lights, Camera, Action’, onthult dé essentiele elementen van klassieke openingsscènes in aanloop naar de Gouden Palm-uitreiking op het Cannes Film Festival 2018

  • Steven Spielberg is ‘king’ van de openingsbeelden

  • Generatie Netflix heeft binnen 17 minuten filmoordeel klaar


Nieuw onderzoek van Mastercard* -officieel partner van het Cannes Film Festival- wijst uit dat Nederlanders gek zijn op een goede muzikale begeleiding van de openingsscène van een film.

De vijf films met de populairste openingsbeelden zijn volgens Nederlandse filmliefhebbers stuk voor stuk epische klassiekers: Titanic (1997), The Lion King (1994), Pulp Fiction (1994), Star Wars IV (1977) en Jaws (1975). Daarnaast blijkt dat de meeste Europeanen liever naar moderne klassiekers kijken dan naar de huidige kaskrakers.

De openingsscène van Titanic (1997) blijkt in Europa favoriet; het is de publiekslieveling in Turkije, Polen, Frankrijk, Tsjechië, Italië en Rusland. En het aanstekelijke zang- en dansnummer van The Lion King (1994) stal de harten van filmkijkers in Duitsland, Zwitserland, Zweden en Nederland.

De emotionele openingsbeelden van The Lion King, met het beroemde Lion King-nummer, met de opkomende zon en Afrikaanse dieren die zich verzamelen rond Pride Rock, is de absolute favoriet in Nederland, gevolgd door Jaws en Pulp Fiction – allemaal klassiekers uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Bijna 47% van de Nederlandse respondenten gaf aan dat ze een film beoordelen op basis van de openingsbeelden.

Steven Spielberg weet als geen ander het intro voor een kaskraker neer te zetten: 14 Europese landen verkozen hem tot meester van de openingsscène. Ook de bloeddorstige Quentin Tarantino en de onheilspellende intro’s van Alfred Hitchcock staan in de top vijf.

De Netflix-generatie verspilt geen tijd aan films waardoor ze niet direct gegrepen worden. Oud of nieuw, de eerste beelden van de film zijn bepalend: 88% van de Nederlanders klikt een film weg als die hen niet bevalt, en dat oordeel hebben ze binnen 10 tot 15 minuten geveld. 72% van de Europeanen is van mening dat een geweldige openingsscène een film als geheel memorabeler maakt.

Gevatte dialogen (26%), een onverwachte plotwending (34%) en een coole held (19%) zijn ook belangrijke ingrediënten voor filmsucces: ze zorgen voor spanning en vermaak, en appelleren aan de stille wensen en verlangens van de filmkijker. Opvallend is dat de Nederlanders maar weinig belangstelling hebben voor romantiek (12%). Cinemafans in Frankrijk zijn daarentegen onverbeterlijke zwijmelaars: 30% raakt al in de openingsscène verliefd, terwijl de Polen met 25% dol zijn op een stoere held. Gevatheid en oneliners zijn populair in Tsjechië (31%) en Rusland (29%), terwijl filmfans in Duitsland aangaven dat een onverwachte afloop een film onvergetelijk maakt (34%).

Het rapport ‘Lights, Camera, Action’ onderzocht de invloed van filmkunst op bioscoopbezoekers. Klassieke en eigentijdse films blijken kijkers door heel Europa te inspireren: maar liefst 41% is van mening dat een indrukwekkende, overtuigende film mensen kan bewegen om nieuwe stappen te zetten of iets in hun leven te verbeteren.

Jeannette Liendo, verantwoordelijk voor de Europese marketingactiviteiten van Mastercard, verklaart: “Tegenwoordig gaat het bij films niet meer alleen om special effects, maar om het integreren van alle componenten, om daarmee een emotionele reactie bij de kijker op te roepen. En net als de filmkunst dat doet, streven we er bij Mastercard naar dichter naar de passie en gevoelens van de consument te bewegen. Met onze nieuwe ‘Start Something Priceless’-campagne willen we mensen over de hele wereld aanmoedigen en inspireren een passie te volgen of een voor hen betekenisvol doel na te streven. Dit onderzoek laat zien hoe inspirerend film kan zijn: 41% van de mensen vindt dat een sterke film een positieve verandering kan initiëren, en dat is precies wat wij willen stimuleren. Het Cannes Film Festival symboliseert en vertegenwoordigt wereldwijd de zeggingskracht van film en onderstreept het belang van de passie als veranderingsfactor.”

* Onderzoek van OnePoll in opdracht van Mastercard, in de vorm van een enquête onder 32.000 respondenten in 15 Europese landen
Isabelle Roels