• Uit een onderzoek dat door sportpsychologen is uitgevoerd in opdracht van Mastercard, de sponsor van de UEFA Champions League, blijkt dat de support van voetbalfans hetzelfde effect op de teamprestaties heeft als een extra speler

  • Voetbalfans worden aangemoedigd om via #StartSomethingPriceless hun feestvreugde over goals te delen op sociale media


De teams van Liverpool en Real Madrid zouden wel eens een geheim wapen kunnen hebben bij de finale van de UEFA Champions League dit weekend: hun fans.

Als officiële sponsor van de UEFA Champions League heeft Mastercard een onderzoek laten uitvoeren naar de invloed van aanmoedigingen van voetbalfans. Uit het onderzoek blijkt dat het oorverdovende gejuich van supporters hetzelfde effect op de teamprestaties heeft als de toevoeging van een extra speler. Daarnaast blijkt dat ook het gedrag van de spelers in het veld het eindresultaat positief kan beïnvloeden.

Dit 12e man effect mag niet worden onderschat. Wanneer de spelers fanatiek door het publiek worden aangemoedigd door middel van gejuich en gezwaai met vlaggen, banners en sjaals, heeft dit een positieve invloed op hun spel en kan dit hun prestaties met wel 8% verbeteren. Omdat er wordt gespeeld met 11 spelers is dit effect te vergelijken met een extra speler in het veld.

Dit unieke onderzoek in Europees verband toont bovendien aan dat de manier waarop een speler een goal viert de sleutel kan zijn tot de eindoverwinning. Het onderzoeksteam heeft ontdekt dat verschillende manieren van goalvieringen verband houden met winnen of verliezen. Uit het onderzoek blijkt met name dat:

  • 82% van de spelers die beide armen spreiden tot het winnende team behoort;

  • 79% van de spelers die met beide handen een vuist maken tot het winnende team behoort;

  • 77% van de spelers die na een goal hun borst vooruitsteken tot het winnende team behoort.


Bovendien blijkt uit de verzamelde gegevens dat teams die hun goals vieren met huggen, high fives of een andere fysieke interactie 50% meer kans hebben om te winnen. Daarentegen blijkt dat het niet vieren van goals de slechtste optie is omdat 49% van deze spelers tot het verliezende team behoort.

Volgens het onderzoek geeft de “power pose” van UEFA Champions League topscorer Cristiano Ronaldo de grootste kans op een teamoverwinning. De onderzoekers raden spelers aan om bij hun goalviering hun borst vooruit te steken en zich zo breed mogelijk te maken, hun hoofd omhoog te houden en hun voeten minstens op schouderbreedte uit elkaar te zetten.

Wanneer supporters hun spelers toelachen, kan dit ook van grote invloed zijn op de teamprestaties. Uit het onderzoek blijkt dat spelers die hun supporters naar hen zien lachen 12% procent langer op topniveau kunnen presteren dan spelers die op het gezicht van hun supporters een afkeurende gelaatsuitdrukking zien.

Supporters worden in de aanloop naar de finale aangemoedigd hun feestvreugde over gescoorde goals te delen op sociale media via #StartSomethingPriceless. Sportpsycholoog en auteur van het onderzoeksrapport Bradley Busch, toonaangevend expert op het gebied van toegepaste sportpsychologie, geeft vijf tips voor de echte fans:

  1. Laat luidruchtig blijken dat je trots bent op je team – wanneer een team fanatiek wordt aangemoedigd, zullen de spelers 7% harder werken op het veld en hun vermoeidheid vergeten;

  2. Vergeet niet regelmatig te zingen – hoe meer, hoe beter, want zingen helpt een fantastische sfeer te creëren voor de spelers;

  3. Geef duidelijk blijk van je support – banners, vlaggen en tekstborden zijn duidelijke tekenen van fanatieke support en het is vastgesteld dat spelers hierdoor wel 8% beter presteren;

  4. Lach naar de spelers – hoop, trots en geluk zijn uitstekende motivators en kunnen worden getoond door te (glim)lachen. Dit kan spelers stimuleren om wel 12% langer op topniveau presteren;

  5. De fans van de beide finalisten van de UEFA Champions League 2018 moeten hun clubkleuren dragen, want rood en wit worden (om verschillende redenen) geassocieerd met betere prestaties.


Jeannette Liendo, Senior Vice President Marketing Europe van Mastercard, zegt: “Het is fascinerend om te zien dat, hoewel aanrakingen in het dagelijks leven minder gebruikelijk zijn, fysieke interactie met teamgenoten tijdens goalvieringen juist de sleutel kan zijn tot succes op het veld. Mastercard is een trotse partner van dit prachtige spel en zijn fans, en na ruim 20 jaar feestvreugde in de UEFA Champions League willen wij de fans vragen om tijdens de finale in Kiev op 26 mei blijk te geven van hun support via #StartSomethingPriceless.”
Isabelle Roels