Samen met banken en andere financiële instanties kiest Mastercard voor biometrische beveiliging als dé nieuwe authenticatiestandaard voor betalingen vanaf april 2019.

Amsterdam, 22 januari, 2018 – Mastercard heeft vandaag een programma aangekondigd met een nieuwe reeks beveiligingsdiensten, gebaseerd op de meest geavanceerde technologieën zoals biometrie en kunstmatige intelligentie. Dit gaat  banken, retailers en partners helpen bij het uitbreiden van de veiligheid van betalingen en het verbeteren van de consumentenervaring in de digitale wereld. Het doel is om biometrische technologische adoptie dusdanig te versnellen dat het de nieuwe standaard wordt in april 2019.

Digitale technologie speelt voor consumenten een steeds grotere rol in elk aspect van hun leven. Ze willen dat het gebruik daarvan eenvoudig, praktisch en natuurlijk veilig is. Biometrische technologie biedt consumenten tijdens het winkelen meer gemak en veiligheid. Ze kunnen eenvoudig een betaling goedkeuren door middel van  een vingerafdruk, een irisscan, of gezichts- en stemherkenning waardoor het onthouden van complexe wachtwoorden niet meer nodig is.

Het overgrote deel van de consumenten – 93% - geeft de voorkeur aan biometrische beveiliging boven het gebruik van een wachtwoord. Uit Een recente studie van Oxford University, in samenwerking met Mastercard, blijkt dat 92% van bankmedewerkers van plan is de komende jaren biometrische technologie te gaan gebruiken. Daarbij merken banken op dat klanten sneller geneigd zijn hun aankoop af te ronden wanneer ze biometrische beveiliging gebruiken. Het zogenaamde verlatingspercentage neemt met 70% af ten opzichte van andere authenticatiemethoden.

Biometrie, de toekomst van authenticatie in een volledig verbonden wereld


Momenteel is online identiteitsverificatie vaak nog complex, waardoor consumenten soms ontmoedigd worden om een betaling af te ronden. Een manier om deze drempel te verlagen is een verschuiving van iets wat je moet weten (zoals een wachtwoord) naar iets wat je hebt (zoals een smartphone) en simpelweg naar wat je bent (biometrische beveiliging door middel van vingerafdruk, gezichtsherkenning, etc.).

“Biometrische beveiliging is de toekomst van betalingen. Het is veilig, simpel en sluit naadloos aan op de digitaliseringsbeweging die plaats vindt. Het zorgt voor de perfecte balans tussen gebruikersgemak en veiligheid in een digitale wereld”, aldus Arjan Bol, Country Manager Mastercard Nederland.

Al enkele jaren jaagt Mastercard het gebruik van biometrie in betalingen aan door het continu verbeteren van het betalingsgemak en de beveiliging – zowel online als offline. Mastercard Identity Check Mobile is een goed voorbeeld hiervan. Deze app – al beschikbaar in 37 landen – gebruikt biometrie, zoals een vingerafdruk, irisscan, of gezichtsherkenning, als authenticatiemethode om een identiteit te verifiëren tijdens het shoppen.

Een programma om klantervaring en beveiliging te verbeteren in een digitale omgeving


Biometrische technologie verlaagt de afrekendrempel voor consumenten en zorgt voor een gemakkelijke en veilige manier van betalen via verschillende kanalen. Om het adoptieproces van deze technologie te versnellen – in lijn met de komende Europese PSD2 richtlijnen van Strong Customer Authentication (SCA) – heeft Mastercard een reeks beveiligingsservices gecreëerd. Tegen het einde van januari van dit jaar wordt een nieuw fraudedetectiesysteem beschikbaar gemaakt. Dit systeem, Mastercard’s Decision Intelligence, bestrijdt fraude met de hulp van Kunstmatige Intelligentie. Daarnaast heeft Mastercard een notificatieservice ontwikkeld voor mobiele transacties. Dit stelt de consument in staat de eigen uitgaven beter inzichtelijk te krijgen. Mastercard werkt samen met banken en andere financiële instanties om dit systeem in juli 2018 volledig geïmplementeerd te hebben.

Vanaf oktober 2018 hoeven consumenten geen actie meer te ondernemen wanneer hun kaart verloopt. Mastercard communiceert de nieuwe kaartgegevens naar de gewenste verkooppunten (Automatic Billing Update) en blokkeert deze als de verkooppunten niet meer relevant zijn. Tot slot zal Mastercard Identity Check Mobile het vertrouwde SecureCode vervangen. Hierdoor wordt biometrische verificatie de nieuwe standaard voor een nieuw veilig ‘one-click’ check-out systeem.

Via deze oplossingen helpt Mastercard zijn partners niet alleen om aan de PSD2 voorwaarden te voldoen, maar worden ook de veiligheid en het gemak van betalingen verbeterd.

 
Isabelle Roels