Retailers moeten zich voorbereiden op het hebben van Strong Customer Authentication (SCA) om ontevreden klanten te voorkomen

13 december 2018 – De opkomst van online in- en verkoop is voor veel retailers een redding geweest. Uit onderzoek dat Mastercard bij een kleine groep online retailers in heel Europa heeft gevoerd, blijkt echter dat 75% potentieel niet op de hoogte is van een nieuwe beveiligingsstandaard die volgend jaar van kracht wordt.[i]

EMV 3-D Secure (of EMV 3DS) is ontworpen om de digitale betaalervaring te verbeteren en luidt een nieuw tijdperk van veiligheid voor online transacties in. Daarnaast kan SCA hiermee een industriestandaard krijgen die nieuwe technologieën ondersteunt, zoals biometrische authenticatie. Ondanks deze veranderingen ondersteunt slechts 14% van de steekproef van Europese online retailers al SCA. Meer dan de helft (51%) van hen geeft aan dat ze na september 2019 klaar zullen zijn of geen plannen hebben om SCA te ondersteunen.

SCA zal vanaf september 2019 verplicht zijn onder PSD2. Maar onlinewinkeliers moeten vroeger actie ondernemen. Hieronder twee actiepunten voor winkeliers om vóór de zomer van 2019 op te nemen.

  1. Neem contact op met de acquirer of payment service provider inzake online betalingen om er zeker van te zijn dat je bedrijf klaar is en zich opgegeven heeft voor Identity Check.

  2. Breng klanten op de hoogte. Laat hen weten dat je wijzigingen in hun betalingservaring zal aanbrengen en benadruk de voordelen voor hen (geen wachtwoorden onthouden en minder fraude).


Parallel hiermee zullen de banken hun kaarthouders ook inschrijven voor Identity Check en hen betere authenticatiemethoden aanbieden, waaronder biometrische authenticatie.

Om een soepelere online betaalervaring voor consumenten te bieden wanneer deze wetgeving van kracht wordt, ontwikkelde Mastercard de Mastercard® Identity Check™. Deze nieuwe generatie authenticatieoplossing is gebaseerd op EMV 3DS biedt een naadloze online betaalervaring voor consumenten. Nu zoveel consumenten gewend zijn om met één muisklik te betalen, is deze nieuwe oplossing ontworpen om storingen tot een minimum te beperken. Identity Check ondersteunt ook de SCA-vereisten van de Payment Service Directive 2 (PSD2) die vanaf 14 september 2019 in 31 Europese landen van kracht wordt.

Milan Gauder, Executive Vice President, Services, Mastercard Europe, zegt: “E-commerce blijft de fysieke handel overtreffen. Dit is enorm positief voor online retailers, maar zet hen ook onder druk om digitale transacties veilig en naadloos te laten verlopen. In september hebben we de eerste EMV 3DS-transactie met succes ingevoerd. We zijn verheugd om onze Identity Check-oplossing te migreren met EMV 3DS, waarbij we gebruik maken van real-time authenticatiemethoden zoals dynamische wachtwoorden en biometrie (inclusief vingerafdruk, gezichts-, iris- en spraakherkenning). Hiermee creëren we een veiligere online ervaring, en daarmee geschikt voor e-commerce in de toekomst.”

Met lagere goedkeuringspercentages en hogere fraudepercentages blijft de kloof tussen digitale en fysieke aankopen een probleem. In Europa is het fraudepercentage voor digitale betalingen tien keer hoger dan voor fysieke transacties. Ter voorbereiding op de uitrol van Mastercard® Identity Check™ heeft Mastercard een testfase bij vroege gebruikers georganiseerd. De resultaten wijzen erop dat de nieuwe oplossing leidt tot minder fraude, minder geweigerde kaarten en een probleemloze authenticatie. Dit resulteert niet alleen in een verbeterde gebruikerservaring, maar het helpt ook om de winst voor retailers en betaalschema’s te verhogen.

“Nu e-commerce de norm wordt en nieuwe wettelijke vereisten ingevoerd worden, zijn er innovatieve oplossingen nodig om ervoor te zorgen dat retailers hun online klanten tevreden houden. Met de mogelijkheid om tien keer meer gegevens uit te wisselen tussen ondernemers en betaalschema’s in vergelijking met de huidige authenticatieberichten, inclusief de nieuwe mobiele mogelijkheden, zijn we vastbesloten om de lat voor authenticatie hoger te leggen”, voegt Milan Gauder eraan toe.

[i] Niet-representatief Europees onderzoek uitgevoerd door Mastercard van september tot november 2018 in 17 Europese landen, waarbij 327 onlinehandelaren werden ondervraagd.
Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032