Norske Fygi skal revolusjonere betaling i butikk

3. august 2023 | Oslo

Fygi Technologies mottok prisen for beste norske selskap i Mastercard Lighthouse FINITIV under teknologikonferansen Latitude59 i Tallinn. Fra venstre i midten: CEO Amund Skaaden og grunnlegger Espen Lippert.

Fygi Technologies fra Moss er den norske vinneren av Mastercard Lighthouse FINITIV. Selskapets betalingsløsning gjør at man kan scanne og betale for varer i butikken – uten å trenge en app.

Oppstartsselskapet Fygi Technologies fra Moss prøver å snu opp ned på hvordan vi betaler for varer i kiosker og butikker. Selskapet har utviklet løsningen Scan Pay Go, som gjør mobiltelefonen om til et praktisk betalingssystem uten behov for å installere en separat app. Det fungerer ved at brukeren skanner en QR-kode når de går inn i butikken. Det tar dem til en nettside der de starter betalingsprosessen.

Brukerne skanner så varene fortløpende mens de går gjennom butikken, og skanner en ny QR-kode for å sjekke ut. Betalingen skjer via Vipps, Apple Pay, Google Pay, og via Swish i Sverige og PayPal i Tyskland. Betalingsmetoden eliminerer behovet for fysiske kontakt og fysiske korttransaksjoner og kan redusere køer ved kassen.

– Fygis bidrag til verden er å fjerne friksjon i fysiske handleopplevelser. Med Fygi trenger du hverken å ha med deg lommebok eller stå i kø i kassen for å handle. Ikke minst slipper man å laste ned noe som helst for å ta tjenesten vår i bruk. Vi ser at denne kundereisen funker for folk, og dette er definitivt en del av fremtiden for varehandelen, sier Amund Skaaden, CEO i Fygi Technologies.

Fygi har også utviklet en versjon av tjenesten for kiosker og mindre butikker, der brukerne i stedet plukker varer fra en digital meny. Denne løsningen er utviklet og selges i samarbeid med Norges Idrettsforbund (NIF).

Blander fysisk og digital betaling

Fygi ble grunnlagt av Espen Lippert og Kenneth Kristiansen i 2018. De ønsket å tilby detaljhandlere enn betalingsløsning som ikke krever at de hele tiden må oppgradere eller kjøpe nytt utstyr, slik de må for de fleste andre betalingsløsninger.

Navnet «Fygi» er kort for «fygital» og spiller på at teknologien ligger som et digitalt lag på toppen av den fysiske handleopplevelsen.

– Vi så potensial i å bruke mobiltelefon. Folks telefoner inneholder egentlig all funksjonaliteten vi trenger for å bygge en betalingsløsning, og så å si alle har den med seg til enhver tid, sier Skaaden.

I Norge har Fygi allerede fått Reitan Convenience som kunde og, som nevnt, NIF som partner. Fygis betalingssystem kan brukes i utvalgte Narvesen-kiosker, og er også tilgjengelig i kiosker på en rekke idrettshaller.

I tillegg er har Fygi tatt løsningen internasjonalt gjennom et samarbeid med tyske MCS, som står bak flere kiosk- og bensinstasjonkjeder. Tjenesten vil snart bli rullet ut i de første butikkene, og gir Fygi innpass i det enorme, tyske convencience-markedet.

– Ambisjon nummer én er å være den største aktøren innenfor Scan Pay Go i Europa. Vi får se om vi klarer å få noen nye ambisjoner etter det, sier Skaaden.

Gull til Fygi i den norske vårutgaven av Mastercard Lighthouse FINITIV

Mastercard Lighthouse FINITIV er et program som skal matche fintech-startups med passende forretningspartnere. Gjennom programmet får deltakerne mulighet til å presentere seg selv og ideene sine for potensielle investorer i workshops, og å møte representanter fra Mastercard og deres bankpartnere.

Fygi vant norske klassen i vårutgaven av Mastercard Lighthouse FINITIV i 2023. Ifølge Skaaden var det en hyggelig anerkjennelse å stikke av med gull, og trekker frem at det er stas at juryen har vurdert Fygi til å være best.

– Begrunnelsen til juryen satte jeg personlig pris på. Dessuten er jeg glad for rådgivningen og bekjentskapene jeg har fått underveis. Det beste med Mastercard Lighthouse FINITIV har vært videre mulige samarbeidspartnere. Det har vært veldig relevant for oss som fintech-selskap, sier Skaaden.

Om Mastercard Lighthouse FINITIV

Mastercard Lighthouse er et partnerskapsprogram utviklet for å styrke økosystemet for finansielle tjenester. Mastercard Lighthouse FINITIV er et gratis program utviklet for å katalysere symbiotiske partnerskap mellom fintechs og fintech-enablere, Mastercard, tier-1-banker og andre nordiske og baltiske partnere. Ved å koble energien og innovasjonen til fintech med stabiliteten og distribusjonen hos store finansielle tjenestefirmaer, produserer programmet partnerskap som styrker hele økosystemet. Hver femte måned arrangerer programmet en serie med både fysiske og digitale workshops for 15 fintech- og fintech-enablere, samtidig som det fører banker, investorer, rådgivere og fintechs sammen for å utforske partnerskap via åpen innovasjon.

Les mer om Mastercard Lighthouse på www.mclighthouse.com

Om Mastercard

Mastercard er et globalt teknologiselskap innen betalingsbransjen. Vårt oppdrag er å koble sammen og drive en inkluderende, digital økonomi som kommer alle til gode overalt, ved å gjøre transaksjoner trygge, enkle, smarte og tilgjengelige. Ved å bruke sikre data og nettverk, partnerskap og lidenskap hjelper våre innovasjoner og løsninger enkeltpersoner, finansinstitusjoner, myndigheter og virksomheter å realisere sitt potensial. Vår anstendighetskvotient, eller DQ, driver kulturen vår og alt vi gjør i og utenfor selskapet vårt. Med forbindelser på tvers av mer enn 210 land og territorier, bygger vi en bærekraftig verden som åpner for uvurderlige muligheter for alle.


www.mastercard.com