Økonomien kobles sammen på nye måter

6. oktober 2023 | Økonomien kobles sammen på nye måter | Av Inge Kjønnøy

Akkurat som nettbasert handel har endret måten vi handler på, vil fremvoksende teknologier utvide våre betalingsmuligheter – i butikker, arenaer, på togstasjoner, i nettspill, gjennom apper, i smarte byer og til og med i virtuelle verdener.

En av de største utfordringene for handel i dag, både på nett og fysisk, er begrenset tilgang til forbrukernes foretrukne betalingsalternativer. For eksempel må forbrukere ofte bytte mellom ulike applikasjoner for å foreta betalinger eller få tilgang til økonomiske opplysninger.

Sammenkoblet finans, eller connected finance, er et paraplybegrep for teknologier som lar oss som forbrukere koble våre økonomiske ressurser sammen uansett om de er digitale, fysiske eller virtuelle. Dette gir oss muligheten til å foreta betalinger og benytte økonomiske tjenester uansett hvor vi befinner oss. Det er mulig på grunn av åpne banktjenester og forbrukernes kontroll over egne data.

Få tilgang til banken din hvor som helst

Åpne banktjenester (open banking) lar forbrukere og bedrifter å dele økonomiske opplysninger med tredjeparter, som for eksempel finansinstitusjoner og fintech-selskaper, ved bruk av API-er. Disse tredjepartene kan deretter utvikle nye bank- og betalingsløsninger basert på denne informasjonen.

For eksempel gir Citis Developer Hub selskaper som Intuit muligheten til å koble kunder til deres Citi-kontoer ved hjelp av API-er, og dra nytte av delt data for å forenkle bruk av regnskapsverktøy som Quickbooks og Mint. Tilsvarende har Mastercards API-program hjulpet selskaper som Allstate, Adyen og Accelya med å tilby nye løsninger til sine kunder.

Sammenkoblet finans

  • I dag bruker 80 prosent av amerikanske forbrukere allerede åpen bankvirksomhet for å koble sine bankkontoer til andre apper, ifølge Mastercard.
  • Over 100 land har innført åpne banktjenester gjennom regulering eller markedssamarbeid, ifølge Open Banking Tracker.
  • Åpne banktjenester forventes å vokse med en årlig vekstrate på rundt 25 prosent de neste 3–5 årene, og nå en markedsverdi på omtrent 116 milliarder dollar innen 2026, ifølge Juniper Research.

Nye muligheter for betalinger

Åpne banktjenester gir også ikke-finansielle selskaper muligheten til å tilby økonomiske produkter og tjenester i sine applikasjoner. Det gjør det mulig å utvikle nye, digitale brukeropplevelser som fjerner friksjon. Det kan for eksempel være en «kjøp nå, betal senere»-knapp for å tilby kreditt direkte i shopping-appen til en nettbutikk, å tilby forsikringer direkte ved utsjekk hos en e-handelsforhandler, eller generative KI-chatbotter som gir råd i økonomi-apper.

Betalingsselskapet Klarna har allerede kunngjort en integrert plugin for ChatGPT som gjør det mulig for forbrukere å be plattformen om shopping-råd og motta produktanbefalinger og lenker for å handle disse produktene. Disse mulighetene peker mot en fremtid der finansielle tjenester kan leveres i flere kanaler.

Meldingsapper er et annet område der sammenkoblet finans skaper nye betalingsmuligheter. Plattformer som WhatsApp gjør det mulig for deres massive brukerbase å betale direkte til andre brukere, noe som resulterer i rask vekst innen sosial og samtalebasert handel. Faktorer som vil akselerere bruken av åpne banktjenester inkluderer etablering av forbrukertillit til datadeling, oppgradering av eldre banksystemer og bruk av KI for å forbedre nytten av underliggende data og forbedre automatisering og svindelhåndtering.

Stort markedspotensial

Markedet for å tilby finansielle tjenester gjennom andre applikasjoner kan dobles i verdi fra 3,6 billioner dollar i 2020 til 7,2 billioner dollar innen 2030. Mer enn fire av fem selskaper som implementerer disse tjenestene, rapporterer at de har fått flere kunder og økt kundeengasjement.

Digitale aktører som integrerer relevante finansielle verktøy gjennom hele forbrukerreisen, har vært tidlige aktører her - slik at forbrukere for eksempel kan åpne en bankkonto innen Instagram, eller umiddelbart bruke et digitalt utstedt, co-brandet kort under utsjekking. Markeds- og superapper som Amazon, WeChat, Grab og Rappi har alle integrert finansielle løsninger for sine kunder eller handelspartnere, eller begge deler, og nye aktører dukker opp med fokus på dette området, ifølge en tidligere rapport fra Mastercard.

Sammenkoblet finans er kun i startfasen. Med økende digital handel vil muligheten til å gi umiddelbar tilgang til finansielle tjenester i stor skala gjøre det mulig for forbrukerne å foreta banktransaksjoner og betalinger fra hvor som helst, i hvilken som helst kanal. Banker vil dra nytte av større rekkevidde gjennom samarbeid, og handelsmenn vil kunne tilby flere alternativer i sine handelsopplevelser.

Sammenkoblet finans er én av ni trender som endrer hvordan bedrifter og privatpersoner betaler. Les mer i rapporten The Future of Payments fra Mastercard.

Inge Kjønnøy, Administrerende direktør, Mastercard Norge

Om Mastercard

Mastercard er et globalt teknologiselskap innen betalingsbransjen. Vårt oppdrag er å koble sammen og drive en inkluderende, digital økonomi som kommer alle til gode overalt, ved å gjøre transaksjoner trygge, enkle, smarte og tilgjengelige. Ved å bruke sikre data og nettverk, partnerskap og lidenskap hjelper våre innovasjoner og løsninger enkeltpersoner, finansinstitusjoner, myndigheter og virksomheter å realisere sitt potensial. Vår anstendighetskvotient, eller DQ, driver kulturen vår og alt vi gjør i og utenfor selskapet vårt. Med forbindelser på tvers av mer enn 210 land og territorier, bygger vi en bærekraftig verden som åpner for uvurderlige muligheter for alle.


www.mastercard.com