Oppstartsbedrifter innen smartbetaling dominerer høstutgaven av Lighthouse FINITIV 2022

1. september 2022

Vårprogrammet til Mastercard Lighthouse FINITIV 2022 var dominert av selskaper som jobbet innen betalingsmottak. Derfor ser høstprogrammet ut til å være fokusert på å forbedre transaksjoner gjennom smarte løsninger, lojalitet, transaksjonsovervåking og svindelforebygging. Totalt ble 15 selskaper valgt ut til å delta i FINITIV 2022 høstprogrammet, som vil bli med på kick-offs i Sverige, Finland og Latvia.

Siden lanseringen i 2018 har Mastercard Lighthouse FINITIV vært det definitive utstillingsvinduet for trender innen nordisk og baltisk fintech. Disruptive alumner som Doconomy og Aiia har hver for seg laget kategorier av fintech som «bærekraftsanalyse» og «open banking» som nå er fullt mainstream.

Denne høsten er programmets viktigste trend «smartere betalinger». Mange av programmets 15 aksepterte startups er fokusert på å forbedre betalingstransaksjoner gjennom smarte løsninger, lojalitet, transaksjonsovervåking og svindelforebygging. Denne høsten foregår programmet i samarbeid med store banker i Sverige, Finland og Latvia.

Lighthouse FINITIVs mål er å styrke økosystemet for finansielle tjenester i hele regionen – og så langt har Norden gitt konsekvente bidrag til betalingsinnovasjon.

Lighthouse høstprogram 2022:

Sverige

 • Gigapay er en skalerbar infrastruktur for lønnsbetalinger for spillejobber og skaperøkonomi. (gigapay.co)
 • Econans leverer digitale white-label-simuleringsverktøy for bærekraftig personlig økonomi. (econans.se)
 • Sossip er en betalingsløsning som bruker AI til å lage smarte pengehåndteringstjenester. (sossip.com)
 • D2I Financial Services gjør det mulig for selgere å enkelt tilby kunder sømløs betalingsopplevelse ved å tilby betalingstilretteleggingsfunksjoner med flere partnerbanker. Med ny innovativ AI kan en kjøpmann velge riktig innkjøpsbank. (d2i.se)
 • Plexian utvikler en lojalitetsplattform for fremtiden og skaper forbedrede medlemsverdier gjennom kreative medlemsprogrammer. (plexian.se)

Finland:

 • FPSystem utvikler en sømløs biometrisk betalings- og finansieringsløsning for arrangementer og feriesteder. (fpsystem.fi)
 • app tilbyr en global plugshare- og ladeapp for elbiler, inkludert leasing av elbilladere og en markedsplass for fellesskap og elbildeling. (Bcar.app)
 • FinanceKey bygger en betalings- og finansplattform for virksomheter for å få tid, penger og bedre kontroll. (financekey.com)
 • Valega Chain Analytics jobber med Automated Compliance & Transaction Risk-analyse for blokkjeder for å forhindre hvitvasking av penger og andre kriminelle aktiviteter som er knyttet til digitale valutaer. (valegachain.com)
 • Mobibank kombinerer alle sluttbrukernes bankbehov i ett knutepunkt og fjerner behovet for flere apper for folk. (mobibank.fi)

Latvia:

 • Huntli hjelper banker og fintechs ved å gi dem utviklet verktøy for risikostyring, transaksjonsovervåking i sanntid og svindelforebygging. (huntli.io)
 • Tailwind er en nettapp som gjør det enklere for små bedrifter å forutsi kontantstrømmene sine takket være visualisering og automatisering. (medvind.lv)
 • CrowdedHero er en crowdfunding-plattform for aksjer som gir mulighet for fremvoksende selskaper til å tiltrekke seg ytterligere finansiering. (crowdedhero.com)

Litauen:

 • Olpay (tidligere SmilePay) tilbyr en 360-graders betalingsløsning til forhandlere som erstatter sin gamle POS-terminal med en moderne løsning bygget på Tap-on-Phone og ansiktsgjenkjenningsbetaling. (olpay.co)

Estland:

 • Kwota er en Carbon Credits-markedsplass som skaper digital validering og handel med CO2-utslippsbesparelser fra materialgjenvinning. (kwota.com)

Betalingsløsninger har alltid vært et av programmets fokuspunkter, og Mastercard fortsetter å investere i forbedring av betalingsopplevelsen. Under forrige vårs program utforsket Mastercard, sammen med ledende banker i regionen, partnerskap med en rekke fintech-virksomheter fokusert på innovative teknologier innen betalingsaksept. Denne kohorten, i tråd med et generelt tema om «smartere betalinger», bygger to fintech-virksomheter, SmilePay og FPSystem, biometriske betalingsløsninger, Sossip, FinanceKey, Plexian og D2I Financial Services som forbedrer betalingsmulighetene.

«Lighthouse viste oss hvor nyskapende Norden og Baltikum er. Videre er Mastercards multi rail-strategi drevet i regionen delvis gjennom oppkjøpet av Aiia, en annen Lighthouse-alumn. Det er ingen nedbremsing og fintech-sektorene når en all-time high med mer kapital som hentes inn og dermed tiltrekker seg enda flere gründere til å skape nye fintech-produkter. Betalinger har ledet denne innovasjonen og beviser dermed for oss viktigheten av dette fellesskapet. Vi ønsker å gjøre vårt for å styrke økosystemet gjennom åpne innovasjonsplattformer som Lighthouse. Det var en tøff avgjørelse å velge ut 15 selskaper blant alle søkerne, men vi er glade for å begynne å jobbe sammen med noen av de mest lovende fintechene i regionen denne høsten. Denne gangen er flertallet av selskapene innenfor betalingsvertikalen, og vi klarer ikke vente med å utforske hvilke partnerskap som kan komme ut av dette programmet.» – Mats Taraldsson, leder for Innovasjon, Fintech og Impact Tech Engagement i Mastercard Nordics and Baltics

Lighthouse er fortsatt et kompetitivt program for oppstartsbedrifter å delta i. I høst søkte 97 selskaper ved å sende inn partnerskapsforslag og bedriftsdetaljer. 21 utvalgte FINITIV-søkere presenterte Mastercard og partnerbankene før det endelige programutvalget.

Bærekraft er fortsatt høyt på agendaen, med selskaper som Kwota, Econans og Bcar.app som jobber med løsninger for å kompensere og administrere sektormobiliteten. Et av fokusområdene vi har jobbet med er å bygge bedre tjenester for SMBer og også denne gangen har vi selskaper som Gigapay, Tailwind og CrowdedHero

«Vårt team ser frem til å møte nye fintechs med hovedformålet å utforske synergier og bringe enda mer verdi til våre eksisterende og fremtidige kunder på tvers av segmenter. Vi har vært en av bankpartnerne for Mastercard Lighthouse-programmet siden starten og liker å utforske gjensidig fordelaktige muligheter med innovative fintechs.»  – Joakim Höglund, partnerskapssjef i Swedbank

I løpet av programmet vil de nystartede bedriftene kunne presentere sine løsninger og diskutere mulige samarbeidsområder med Mastercard, SEB, Swedbank og OP Financial Group i en 1:1-setting. Midt i programmet vil selskapene bli matchet med relevante investorer fra Lighthouse Investor Circle, en gruppe på 40+ investorer som dekker Europa og Nord-Amerika. I tillegg vil selskapene møte pro-bono vekstrådgivere inkludert Fintech Mundi, Invenio Growth og AWS. Programmet legger også til rette for møter med Mastercards markedsførings- og kommunikasjonsteam for veiledning i å gjøre historien og budskapene deres tydelige og fristende.

Mediekontakter

Olve Hagen Wold, Geelmuyden Kiese
+47 911 30 645 | olve.wold@gknordic.com

Om Lighthouse FINITIV

Mastercard Lighthouse er en åpen innovasjonsplattform designet for å styrke hele økosystemet for finansielle tjenester. FINITIV er et gratis program utviklet for å katalysere symbiotiske partnerskap mellom fintechs, Mastercard og Tier 1 nordiske partnere. Ved å koble energien og innovasjonen til fintechs med stabiliteten og distribusjonen hos store finansielle tjenestefirmaer, produserer FINITIV partnerskap som styrker hele økosystemet. Hver femte måned arrangerer programmet workshops for 15+ fintechs, og bringer banker, investorer, rådgivere og fintechs sammen for å utforske partnerskap via åpen innovasjon.

Les mer om Lighthouse på www.mclighthouse.com

Om Mastercard

Mastercard er et globalt teknologiselskap innen betalingsbransjen. Vårt oppdrag er å koble sammen og drive en inkluderende, digital økonomi som kommer alle til gode overalt, ved å gjøre transaksjoner trygge, enkle, smarte og tilgjengelige. Ved å bruke sikre data og nettverk, partnerskap og lidenskap hjelper våre innovasjoner og løsninger enkeltpersoner, finansinstitusjoner, myndigheter og virksomheter å realisere sitt potensial. Vår anstendighetskvotient, eller DQ, driver kulturen vår og alt vi gjør i og utenfor selskapet vårt. Med forbindelser på tvers av mer enn 210 land og territorier, bygger vi en bærekraftig verden som åpner for uvurderlige muligheter for alle.


www.mastercard.com