A Mastercard partnereivel összefogva 100 millió fát ültet a következő öt évben

2020. január 27. | Által editorhu

A fizetéstechnológiai cég a Priceless Planet Koalíció létrehozásával szeretné mozgósítani a piaci szektort, hogy konkrét lépéseket tegyenek a környezetvédelem területén.


A Mastercard bejelentette a Priceless Planet Koalíció nevű platform létrehozását, melynek célja, hogy összehangolja a vállalatok fenntarthatósági törekvéseit és érdemi beruházások megvalósításával szolgálja a környezetvédelmet. Első lépésként 100 millió fa ültetését tűzték kis célul a következő öt évben. A koalíció alapító partnerei a Citibank, a Santander UK, az IHS Markit, a bunq, a Saks Fifth Avenue, az L. L. Bean, az American Airlines, a New York-i Közlekedési Hatóság, valamint a London közlekedési hálózatáért felelős Transport for London.

„Nem számít, ki vagy és mit csinálsz, az éghajlatváltozás hatással van rád, és még nagyobb hatással van a társadalmi és gazdasági szempontból kiszolgáltatott embertársaidra. Többé már nem tagadhatjuk le, hogy milyen nagy a biológiai lábnyomunk. Érdemi változásokra van szükség és csak akkor van esélyünk, ha a vállalatok és a fogyasztók összefognak és együttműködnek a cél érdekében” - mondta Ajay Banga, a Mastercard elnöke.

„Elkötelezettek vagyunk a változás előmozdításában. Ehhez rendelkezésünkre áll egy rendkívül kiterjedt partneri kör és az a közel hárommilliárd ember, akikhez rajtuk keresztül érhetünk el. Őket szeretnénk a jó ügy érdekében mozgósítani a Priceless Planet Koalíción keresztül” - tette hozzá Banga.

A koalíció tagjai már hosszú ideje nagy hangsúlyt fektetnek saját fenntarthatósági programjaikra, de hisznek abban, hogy a mostani összefogással még nagyobb hatást érhetnek el.

A Mastercard és a Doconomy közötti együttműködés is ilyen célt szolgál. A Doconomy kártyabirtokosok egy felhőalapú index segítségével látják vásárlásaik környezetre gyakorolt hatását, így tudatosabb döntéseket tudnak hozni a kártyahasználat során.

De már több olyan konkrét kezdeményezés is elindult, amelyet a Priceless Planet hívott életre. Az egyik első ilyen program során több nagyvárosban is arra bíztatják a fogyasztókat, hogy a tömegközlekedést válasszák az autóhasználat helyett, cserébe a szervezők egy-egy fa ültetésével segítik a levegő minőségének javulását. A kezdeményezéshez világszerte már olyan városok csatlakoztak, mint London, New York, Stockholm, Helsinki, Ankara vagy Barcelona.

A Citi Treasury and Trade Solutions és vállalati partnere az IHS Markit Kártyahasználatot ösztönző programot indított, melynek köszönhetően az IHS dolgozói vállalati bankkártyájuk használatával új fák ültetését is segítik.

A Mastercard további partnerek csatlakozására is várja, hiszen globális fizetési rendszere számos lehetőséget kínál a fentiekhez hasonló kezdeményezésekre. Ilyen lehet például, ha a kereskedők felajánlják ügyfeleiknek a vásárlások végösszegének felkerekítését, a befolyt összeggel támogatva a Priceless Planet célkitűzéseit.

„Úgy gondoljuk, hogy az üzleti vállalkozásoknak jelentős szerepet kell játszaniuk a környezetvédelemben és fenntarthatóságban, hiszen a gazdasági növekedésnek nem lehet saját bolygónk a kárvallottja. Nálunk a Mastercardnál ez nagyon fontos ügy, de tudjuk, hogy partnereink és a fogyasztók is így gondolkodnak. Elkötelezetten dolgozunk azon, hogy partnerhálózatunk erejével fenntartható és gyümölcsöző gazdaságot teremtsünk” - mondta Kristina Kloberdanz, a Mastercard fenntarthatóságért felelős vezetője.

 

Miért pont faültetés?

A természetes éghajlatot befolyásoló megoldások és különösen a faültetési programok hatékony módszert jelentenek a globális felmelegedés kezelésére. Az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentése szerint ahhoz, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése 2030-ig ne haladja meg a kritikus 1,5 celsius fokot, 1 milliárd hektárnyi fa ültetésére van szükség.[1]

Az ilyen nagyszabású erdősítési programokat azonban körültekintően kell végrehajtani, figyelembe véve számos tényezőt, többek között a helyi éghajlatot, a biodiverzitás káros hatásait, a nem megfelelő erdőgazdálkodási gyakorlatokat, vagy éppen a társadalmi hatásokat. A Mastercard olyan globális környezetvédelmi szervezetekkel dolgozik majd együtt, mint a Conservation International és a World Resources Institute (WRI).

A Mastercard egy tanácsadó bizottságot is felállít annak érdekében, hogy a célnak megfelelő és jó döntések születhessenek. A bizottság szakértői a legfrissebb tudományos adatok és háttérinformációk felhasználásával irányítják a programokat és segítik a döntéshozókat.

 


Megjegyzés a szerkesztőnek:

A helyi közösségekkel szorosan együttműködve a Conservation International több mint 70 országban már 6 millió négyzetkilométernél is több földet vagy tengert védett meg vagy állított helyre. Szakembereikkel 29 országban vannak jelen, összesen pedig 2000 partnerrel dolgoznak együtt biztosítva a projekt hosszú távú sikerét.

A WRI pedig tudományos szempontok alapján ellenőrzi majd a projekteket, e mellett pedig a pénzügyi, műszaki és kormányzati partnerei bevonásával segíti a közös munkát.

A Mastercard már 2013-ban létrehozta a Center for Inclusive Growth központját, melynek célja, hogy világszerte elősegítse a fenntartható és méltányos gazdasági növekedést és a pénzügyi esélyegyenlőséget. A központ kutatásai és programjai alapján bizonyította, hogy az éghajlatváltozás hatásait a társadalom legsebezhetőbb tagjai érzik leginkább. A Mastercard szerint az ő érdekükben is fontos konkrét lépéseket tennünk.

 A Priceless Planet Coalition tagjainak nyilatkozata a bejelentés kapcsán

Gonca Latif-Schmitt, a Citi Treasury and Trade Solutions válallati kártyákért felelős vezetője:

„A Citi a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltatójaként azon dolgozik, hogy a fenntarthatósági elvek fontos szerepet kapjanak az üzleti tevékenységében, így a mi sikereink egyben globális gazdaságot is erősítik. Ebben kiemelt szerep kell hogy jusson az olyan ügyfélközpontú megoldásoknak is, amelyek globális hatást gyakorolhatnak a világ fenntarthatósági kihívásaira. Ezt szem előtt tartva izgatottan várjuk a közös munkát a Mastercarddal és a Priceless Planet Coalition tagjaival, mert így nagyobb hatást érhetünk el, mint egyedül.”

Matt Hall, a Santander UK ügyfélmegoldásokért felelős vezetője:

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy továbbra is felelősen gondolkodó bank legyünk és már most nagyon várjuk, hogy egyesíthessük erőinket azokkal a partnereinkkel, akikkel hasonlóan gondolkodunk egy jobb világról. Hatékony válaszokra és megoldásokra van szükség a klímaválság kapcsán, és ez a mostani, Mastercarddal létrehozott együttműködés egy fontos lépés a jó irányba.”

Lance Uggla, az IHS Markit elnök-vezérigazgatója:

„Az éghajlatváltozás hatása nagyon valóságos, és a különböző vállalatoknak kötelessége példát mutatni a bolygónk védelme érdekében. A fák fontos szerepet játszanak a Párizsi Klímamegállapodás elérésében, és egymással összefogva nagyobb hatással lehetünk a fenntarthatóbb jövő elérésére.”

Ali Niknam, a bunq alapítója és vezérigazgatója:

„Felhasználóinkkal együtt kitaláltunk egy egyszerű módszert, hogy mindenki „CO2-pozitívvá” váljon. Elindítottuk az úgynevezett a bunq Green bankkártyát, amelyet használva a vásárlók egyúttal fákat is ültetnek, így erőfeszítés nélkül járulhatnak hozzá a zöldebb világhoz. Természetesen nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Priceless Planet Koalíció tagjai lehetünk.”

Patrick J. Foye, a Metropolitan Transportation Authority elnök-vezérigazgatója:

"Az MTA örömmel fogadtuk a kezdeményezést, melynek köszönhetően a New York-i metrókon vagy buszokon történő kártyás fizetések után a Priceless Planet Koalíció fákat ültet el. Az MTA elkötelezett a fenntartható tömegközlekedés biztosításában és régió szénlábnyomának csökkentésében. Ez a program ráadásul növeli a járatainkon működő OMNY egyérintéses fizetési rendszerek népszerűségét és így csökken az általunk előállított műanyag MetroCard kártyák száma is – ezzel az utasaink és a környezetünk is nyer.


[1] IPCC Intergovernmental Panel on Climate Change Special Report: Global Warming of 1.5°C, 2018. október

editorhu

Média kapcsolattartók

Kovács Anna
+3670 424 7950 | anna.kovacs@localtime.hu
Kispál Szilvia
+3670 908 8504 | szilvia.kispal@localtime.hu

A Mastercardról

Mastercard (NYSE: MA), az egyik globális piacvezető fizetési és technológiai vállalat, mely jelenleg a világ leggyorsabb feldolgozó hálózatát üzemelteti, összekötve fogyasztókat, pénzintézeteket, kereskedőket, kormányokat és üzleti vállalkozásokat több mint 210 országban világszerte. A Mastercard termékei és üzleti megoldásai könnyebbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a mindennapi kereskedelmet, a vásárlást, az utazást, az üzleti tevékenységet, valamint a pénzügyek intézését. További információ: www.mastercard.com. Kövessen minket a Twitteren: @mastercardnews, @mastercardhu.