A Mastercard partnereivel összefogva 100 millió fát ültet a következő öt évben

2020. január 27. | Által editorhu

A fizetéstechnológiai cég a Priceless Planet Koalíció létrehozásával szeretné mozgósítani a piaci szektort, hogy konkrét lépéseket tegyenek a környezetvédelem területén.


A Mastercard bejelentette a Priceless Planet Koalíció nevű platform létrehozását, melynek célja, hogy összehangolja a vállalatok fenntarthatósági törekvéseit és érdemi beruházások megvalósításával szolgálja a környezetvédelmet. Első lépésként 100 millió fa ültetését tűzték kis célul a következő öt évben. A koalíció alapító partnerei a Citibank, a Santander UK, az IHS Markit, a bunq, a Saks Fifth Avenue, az L. L. Bean, az American Airlines, a New York-i Közlekedési Hatóság, valamint a London közlekedési hálózatáért felelős Transport for London.

„Nem számít, ki vagy és mit csinálsz, az éghajlatváltozás hatással van rád, és még nagyobb hatással van a társadalmi és gazdasági szempontból kiszolgáltatott embertársaidra. Többé már nem tagadhatjuk le, hogy milyen nagy a biológiai lábnyomunk. Érdemi változásokra van szükség és csak akkor van esélyünk, ha a vállalatok és a fogyasztók összefognak és együttműködnek a cél érdekében” - mondta Ajay Banga, a Mastercard elnöke.

„Elkötelezettek vagyunk a változás előmozdításában. Ehhez rendelkezésünkre áll egy rendkívül kiterjedt partneri kör és az a közel hárommilliárd ember, akikhez rajtuk keresztül érhetünk el. Őket szeretnénk a jó ügy érdekében mozgósítani a Priceless Planet Koalíción keresztül” - tette hozzá Banga.

A koalíció tagjai már hosszú ideje nagy hangsúlyt fektetnek saját fenntarthatósági programjaikra, de hisznek abban, hogy a mostani összefogással még nagyobb hatást érhetnek el.

A Mastercard és a Doconomy közötti együttműködés is ilyen célt szolgál. A Doconomy kártyabirtokosok egy felhőalapú index segítségével látják vásárlásaik környezetre gyakorolt hatását, így tudatosabb döntéseket tudnak hozni a kártyahasználat során.

De már több olyan konkrét kezdeményezés is elindult, amelyet a Priceless Planet hívott életre. Az egyik első ilyen program során több nagyvárosban is arra bíztatják a fogyasztókat, hogy a tömegközlekedést válasszák az autóhasználat helyett, cserébe a szervezők egy-egy fa ültetésével segítik a levegő minőségének javulását. A kezdeményezéshez világszerte már olyan városok csatlakoztak, mint London, New York, Stockholm, Helsinki, Ankara vagy Barcelona.

A Citi Treasury and Trade Solutions és vállalati partnere az IHS Markit Kártyahasználatot ösztönző programot indított, melynek köszönhetően az IHS dolgozói vállalati bankkártyájuk használatával új fák ültetését is segítik.

A Mastercard további partnerek csatlakozására is várja, hiszen globális fizetési rendszere számos lehetőséget kínál a fentiekhez hasonló kezdeményezésekre. Ilyen lehet például, ha a kereskedők felajánlják ügyfeleiknek a vásárlások végösszegének felkerekítését, a befolyt összeggel támogatva a Priceless Planet célkitűzéseit.

„Úgy gondoljuk, hogy az üzleti vállalkozásoknak jelentős szerepet kell játszaniuk a környezetvédelemben és fenntarthatóságban, hiszen a gazdasági növekedésnek nem lehet saját bolygónk a kárvallottja. Nálunk a Mastercardnál ez nagyon fontos ügy, de tudjuk, hogy partnereink és a fogyasztók is így gondolkodnak. Elkötelezetten dolgozunk azon, hogy partnerhálózatunk erejével fenntartható és gyümölcsöző gazdaságot teremtsünk” - mondta Kristina Kloberdanz, a Mastercard fenntarthatóságért felelős vezetője.

 

Miért pont faültetés?

A természetes éghajlatot befolyásoló megoldások és különösen a faültetési programok hatékony módszert jelentenek a globális felmelegedés kezelésére. Az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentése szerint ahhoz, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése 2030-ig ne haladja meg a kritikus 1,5 celsius fokot, 1 milliárd hektárnyi fa ültetésére van szükség.[1]

Az ilyen nagyszabású erdősítési programokat azonban körültekintően kell végrehajtani, figyelembe véve számos tényezőt, többek között a helyi éghajlatot, a biodiverzitás káros hatásait, a nem megfelelő erdőgazdálkodási gyakorlatokat, vagy éppen a társadalmi hatásokat. A Mastercard olyan globális környezetvédelmi szervezetekkel dolgozik majd együtt, mint a Conservation International és a World Resources Institute (WRI).

A Mastercard egy tanácsadó bizottságot is felállít annak érdekében, hogy a célnak megfelelő és jó döntések születhessenek. A bizottság szakértői a legfrissebb tudományos adatok és háttérinformációk felhasználásával irányítják a programokat és segítik a döntéshozókat.

 


Megjegyzés a szerkesztőnek:

A helyi közösségekkel szorosan együttműködve a Conservation International több mint 70 országban már 6 millió négyzetkilométernél is több földet vagy tengert védett meg vagy állított helyre. Szakembereikkel 29 országban vannak jelen, összesen pedig 2000 partnerrel dolgoznak együtt biztosítva a projekt hosszú távú sikerét.

A WRI pedig tudományos szempontok alapján ellenőrzi majd a projekteket, e mellett pedig a pénzügyi, műszaki és kormányzati partnerei bevonásával segíti a közös munkát.

A Mastercard már 2013-ban létrehozta a Center for Inclusive Growth központját, melynek célja, hogy világszerte elősegítse a fenntartható és méltányos gazdasági növekedést és a pénzügyi esélyegyenlőséget. A központ kutatásai és programjai alapján bizonyította, hogy az éghajlatváltozás hatásait a társadalom legsebezhetőbb tagjai érzik leginkább. A Mastercard szerint az ő érdekükben is fontos konkrét lépéseket tennünk.

 A Priceless Planet Coalition tagjainak nyilatkozata a bejelentés kapcsán

Gonca Latif-Schmitt, a Citi Treasury and Trade Solutions válallati kártyákért felelős vezetője:

„A Citi a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltatójaként azon dolgozik, hogy a fenntarthatósági elvek fontos szerepet kapjanak az üzleti tevékenységében, így a mi sikereink egyben globális gazdaságot is erősítik. Ebben kiemelt szerep kell hogy jusson az olyan ügyfélközpontú megoldásoknak is, amelyek globális hatást gyakorolhatnak a világ fenntarthatósági kihívásaira. Ezt szem előtt tartva izgatottan várjuk a közös munkát a Mastercarddal és a Priceless Planet Coalition tagjaival, mert így nagyobb hatást érhetünk el, mint egyedül.”

Matt Hall, a Santander UK ügyfélmegoldásokért felelős vezetője:

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy továbbra is felelősen gondolkodó bank legyünk és már most nagyon várjuk, hogy egyesíthessük erőinket azokkal a partnereinkkel, akikkel hasonlóan gondolkodunk egy jobb világról. Hatékony válaszokra és megoldásokra van szükség a klímaválság kapcsán, és ez a mostani, Mastercarddal létrehozott együttműködés egy fontos lépés a jó irányba.”

Lance Uggla, az IHS Markit elnök-vezérigazgatója:

„Az éghajlatváltozás hatása nagyon valóságos, és a különböző vállalatoknak kötelessége példát mutatni a bolygónk védelme érdekében. A fák fontos szerepet játszanak a Párizsi Klímamegállapodás elérésében, és egymással összefogva nagyobb hatással lehetünk a fenntarthatóbb jövő elérésére.”

Ali Niknam, a bunq alapítója és vezérigazgatója:

„Felhasználóinkkal együtt kitaláltunk egy egyszerű módszert, hogy mindenki „CO2-pozitívvá” váljon. Elindítottuk az úgynevezett a bunq Green bankkártyát, amelyet használva a vásárlók egyúttal fákat is ültetnek, így erőfeszítés nélkül járulhatnak hozzá a zöldebb világhoz. Természetesen nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Priceless Planet Koalíció tagjai lehetünk.”

Patrick J. Foye, a Metropolitan Transportation Authority elnök-vezérigazgatója:

"Az MTA örömmel fogadtuk a kezdeményezést, melynek köszönhetően a New York-i metrókon vagy buszokon történő kártyás fizetések után a Priceless Planet Koalíció fákat ültet el. Az MTA elkötelezett a fenntartható tömegközlekedés biztosításában és régió szénlábnyomának csökkentésében. Ez a program ráadásul növeli a járatainkon működő OMNY egyérintéses fizetési rendszerek népszerűségét és így csökken az általunk előállított műanyag MetroCard kártyák száma is – ezzel az utasaink és a környezetünk is nyer.


[1] IPCC Intergovernmental Panel on Climate Change Special Report: Global Warming of 1.5°C, 2018. október

editorhu

Média kapcsolattartók

Kovács Anna
+3670 424 7950 | anna.kovacs@localtime.hu
Kispál Szilvia
+3670 908 8504 | szilvia.kispal@localtime.hu

A Mastercardról

Mastercard (NYSE: MA), az egyik globális piacvezető fizetési és technológiai vállalat, mely jelenleg a világ leggyorsabb feldolgozó hálózatát üzemelteti, összekötve fogyasztókat, pénzintézeteket, kereskedőket, kormányokat és üzleti vállalkozásokat több mint 210 országban világszerte. A Mastercard termékei és üzleti megoldásai könnyebbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a mindennapi kereskedelmet, a vásárlást, az utazást, az üzleti tevékenységet, valamint a pénzügyek intézését. További információ: www.mastercard.com. Kövessen minket a Twitteren: @mastercardnews, @mastercardhu.

A Mastercardról

A Mastercard globális technológiai vállalat a fizetési ágazatban. Küldetésünk, hogy összekapcsoljunk és megerősítsünk egy olyan befogadó, digitális gazdaságot, amely mindenkinek, mindenhol előnyös azáltal, hogy a tranzakciókat biztonságossá, egyszerűvé, intelligenssé és elérhetővé teszi. A biztonságos adatok és hálózatok, partnerségek és elkötelezettség segítségével innovációink és megoldásaink segítenek az egyéneknek, pénzintézeteknek, kormányoknak és vállalkozásoknak lehetőségeik legjobb kiaknázásában. Tisztességi hányadosunk, vagyis a TH vezérli kultúránkat és mindent, amit vállalaton belül és kívül is teszünk. Több mint 210 országban és területen lévő kapcsolatainkkal egy olyan fenntartható világot építünk, amely felbecsülhetetlen lehetőségeket nyit meg mindenki számára.

www.mastercard.com