Ökande passagerartrafik och längre vistelser i Europa: Mastercard Economics Institute om resandet 2024

16 maj 2024 | Stockholm, Sweden

Resesektorn 2024 spränger gränser. Fram till mars 2024 är konsumenternas reseutgifter stabila med betydande ökningar i passagerartrafik, enligt den senaste globala rapporten från Mastercard Economics Institute. Rapporten "Travel Trends 2024" som nu släpps ger omfattande insikter om reseindustrins utveckling på 74 marknader, inklusive Europa.

Trots fluktuerande växelkurser och varierande prisnivåer är reslusten starkare än någonsin. År 2024 blomstrar resesektorn - nio av de senaste tio rekorddagarna för utgifter inom den globala kryssnings- och flygindustrin inträffar i år1. Dessutom förlänger europeiska resenärer sina resor med två extra dagar jämfört med före pandemin.

Rapporten bygger på en unik analys av aggregerade och anonymiserade transaktionsdata, inklusive Mastercard SpendingPulse™, och datakällor från tredje part, och gör en djupdykning i viktiga resetrender i Europa för året och framåt, inklusive:

Turismen fortsätter att prestera bättre i europeiska länder, delvis drivet av amerikaner. Reseindustrin i Europa framstår som en av de mest motståndskraftiga sektorerna inom den europeiska ekonomin. Trots inflation och högre räntor efter pandemin har konsumenternas efterfrågan på resor förblivit stark. Antalet övernattningar i Europa uppgick till 2,91 miljarder nätter 2023 jämfört med 2,88 miljarder 20192. Betydelsen av amerikanska turister har också ökat i Europa: andelen anlända turister från USA till Spanien steg från 4 procent 2019 till 5 procent 2023, i Portugal från 6 procent till 9 procent och i Storbritannien från 13 procent till 16 procent.3

Populära resmål i Europa. I Europa rankas München som den mest populära destinationen denna sommar (juni-augusti 2024)[4]  eftersom staden kommer att stå värd för ett stort globalt sportevenemang i juni. Detta följs av Tirana (Albanien), Nice (Frankrike), Kerkyra/Korfu (Grekland) och Istanbul (Turkiet). År 2024 är de billigare kustdestinationerna i Albanien, Kroatien och Turkiet bland de som har den högsta tillväxten i flygtrafik. Turismen i Albanien har vuxit särskilt starkt. Antalet flygrutter har fördubblats sedan 2019 och antalet anlända turister har ökat från 12 miljoner under 2019 till 17 miljoner 2023.[5]

Toppdestinationerna - lyx och budget. Mer än hälften av de 20 dyraste sommardestinationerna i Europa ligger i Italien. Längs Adriatiska havet är Taormina, Rimini och flera strandstäder nära Venedig heta destinationer, inklusive San Michele al Tagliamento, Jesolo, Caorle eller Lignano. Franska byar i Cote d'Azur (Ramatuelle, Saint-Tropez och Cannes) har tagit plats bland de 20 lyxigaste destinationerna. De mest prisvärda sommardestinationerna är huvudstäder som Bukarest, Warszawa, Budapest, Prag och spanska stränder (Costa Brava, Costa Del Sol). [6]

Mellansäsongen. Turister i Europa förskjuter resandet från högsommaren (juli-augusti) mot mellansäsongsmånaderna (maj-juni och september-oktober) 7. Andelen övernattningar i EU under mellansäsong har ökat med 1,8 procentenheter det senaste decenniet. Denna förskjutning möjliggör fortsatt tillväxt i europeiska resor när högsommaren når kapacitetsgränser. De länder med störst förskjutning bort från högsommarmånaderna inkluderar Medelhavsländer som Kroatien, Grekland, Portugal och Italien. Men även nordliga länder som Danmark, Sverige, Finland och Nederländerna har sett en förskjutning bort från högsommarmånaderna.

Längre semester. Turister i Europa har i genomsnitt tillbringat två extra dagar på semester – vilket är högre än det globala genomsnittet på en extra dag per resa – och trenden drivs av prisvärda destinationer och varmare klimat. För varje ökning med 6 grader Celsius, förlängs den uppskattade vistelselängden med cirka 1 dag.

Upplevelseekonomin på språng. Konsumenter har prioriterat meningsfulla upplevelser framför materiella saker även när de reser. Utgifterna för upplevelser uppgår nu till 12 procent av turismförsäljningen enligt SpendingPulse Destinations[9], vilket mäter försäljning i butik och online oavsett betalningssätt – det är den högsta noteringen på minst fem år fram till mars 2024. Brittiska resenärer tenderar att spendera en av sex dollar på upplevelser och nattliv jämfört med det globala genomsnittet som ligger närmare en av tio dollar. Slutligen har europeiska städer som London, Paris, Barcelona, Dublin, Amsterdam, Lissabon, Rom och Köpenhamn det mest pulserande nattlivet på sommaren. 10

”Den europeiska turismen fortsätter att vara stabil, med stöd av ett ökande inflöde av amerikanska turister som dras till populära europeiska destinationer som Spanien, Portugal och Storbritannien”, säger Natalia Lechmanova, Europachef på Mastercard Economics Institute. "Våra observationer visar på en märkbar förskjutning mot mellansäsonger, eftersom europeiska resenärer väljer de mildare månaderna maj-juni och september-oktober, och undviker trängseln under högsommarperioden. Dessutom är Europas upplevelseekonomi på väg att ta fart, eftersom det finns en benägenhet bland europeiska turister att prioritera upplevelser och att välja destinationer som ger både värde och autenticitet.”

Omfattande stöd till resenärer och turistsektorn

Mastercard är dedikerat till att hjälpa den globala turismsektorn att välkomna resenärer genom en rad tjänster genom alltifrån marknadsanalyser och datainsikter som kan skapa förståelse för förändrade konsumenttrender till strategier för kundengagemang som kan anpassa reseupplevelsen och driva varumärkeslojalitet. Och med omfattande reseförmåner och bekvämlighet kan kortinnehavare njuta av sina reseupplevelser och vardagsköp i lugn och ro.


Rapporten "Travel Trends 2024: Breaking Boundaries" finns tillgänglig här. Andra rapporter och insikter från Mastercard Economics Institute finns här.

[1] Mastercard Economics Institute-analys av aggregerade och anonymiserade volymer av växlade konsumentbetalningar (nominella US-dollar, ojusterade för valuta) fram till mars 2024.

[2] Mastercard Economics Institute analys av officiella uppgifter från Eurostat.

[3] Mastercard Economics Institute analys av officiella uppgifter från Eurostat.

[4] Mastercard Economics Institute analys av aggregerad och anonymiserad bokningsdata för fritidsflyg som tillhandahålls av tredjepartspartners.

[5] Mastercard Economics Institute analys av aggregerade och anonymiserade uppgifter om flygbokningar för fritidsresor från tredje part.

[6] Mastercard Economics Institute, Dreaming of a European Summer. Sommarsäsongen som omfattas är juli-augusti 2023.

[7] Mastercard Economics Institute, analys av officiella uppgifter från Eurostat.

[8] Mastercard Economics Institute, analys av officiella uppgifter från Eurostat.

[9] Mastercard Economics Institute analys av SpendingPulse Destinations fram till mars 2024.

[10] Mastercard Economics Institute, Dreaming of a European Summer. Sommarsäsongen som omfattas är juli-augusti 2023.

Presskontakt
Karin Strand, Kommunikationschef, Norden & Baltikum
Email: karin.strand@mastercard.com

 

Om Mastercard Economics Institute

Mastercard Economics Institute lanserades 2020 för att analysera makroekonomiska trender ur ett konsumentperspektiv. Ett team av ekonomer, analytiker och datavetare använder Mastercards insikter - inklusive Mastercard SpendingPulse™ - och data från tredje part för att leverera regelbunden rapportering om ekonomiska frågor för kunder, partners och beslutsfattare.

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.