Belgische neobank Moneytrans en Mastercard geven samen bijna 1 miljoen mensen toegang tot het financiële systeem

5 maart 2020 | Waterloo | Door Amandine Servotte

De nieuwe Smile-rekening, die met een Debit Mastercard werkt, stelt werknemers die amper toegang hebben tot financiële diensten in staat om hun loon veilig op een rekening te zetten en betalingen of transfers te verrichten in 210 landen en gebieden, waaronder België.

Eerste lancering in België in maart, andere landen zoals Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje volgen tegen eind 2020.

 

In hun gezamenlijke streven naar financiële inclusie kondigden Mastercard en Moneytrans vandaag de lancering aan van de Smile-rekening. In de Europese Unie wonen en werken ruim 38,2 miljoen mannen en vrouwen in een ander land dan hun geboorteland. Volgens Eurostat sturen die buitenlandse werknemers, die niet in een EU-lidstaat geboren zijn, jaarlijks ruim € 53 miljard naar het thuisfront om het leven van hun familie daar te verbeteren. Maar omdat velen onder hen van het financiële systeem uitgesloten worden, kunnen ze alleen contant geld opsturen. De Smile-rekening is speciaal ontworpen voor buitenlandse werknemers die amper toegang hebben tot financiële diensten ('underbanked') en heeft dezelfde features en functionaliteiten als een rekening-courant (bv. stortingen, opnames, online en offline transacties) in combinatie met een best-in-class geldtransferdienst.

Buitenlandse werknemers kiezen voor Europa...

Hoewel amper 10% van de wereldbevolking Europeaan is, woont volgens Eurostat 20% van alle migrantenwerkers ter wereld in de EU. De Europese migrantenwerkers (EU- en niet-EU-burgers samen) spelen een belangrijke rol in de arbeidsmarkt van het land waar ze zich settelen, maar ook in het land waar ze geboren zijn of waar ze nog familie hebben. Een grote meerderheid van hen geeft hun familie financiële steun: jaarlijks sturen ze gemiddeld € 120 miljard euro naar het thuisfront[1].

Volgens Moneytrans, het geldtransferbedrijf met hoofdzetel in België en ruim 2 miljoen actieve klanten verspreid over België, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, het VK en Roemenië, gebruiken de meeste migrantenwerkers in Europa hun dienst om geld naar Afrika te sturen. Latijns-Amerika is de tweede populairste bestemming van geldtransfers, gevolgd door Azië en Oost-Europa. De gemiddelde transfersom per klant bedraagt € 235, en wordt gemiddeld vijf keer per jaar opgestuurd, wat bewijst dat het geld bedoeld is om hun familie in hun vaderland te onderhouden.

Brussel is volgens het World Migration Report de tweede stad met de meeste nationaliteiten. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat in België naar schatting 1,36 miljoen migrantenwerkers een eenvoudige manier zoeken om hun financiën te beheren en geld naar huis te sturen. Zij transfereren gemiddeld € 4,685 miljard op jaarbasis. De populairste bestemmingen van geldtransfers buiten de EU zijn de Democratische Republiek Congo, Marokko en Turkije.

... maar vinden niet de weg naar het traditionele banksysteem

Ongeacht het land waar ze zich settelen, vinden de meeste migranten een heleboel financiële obstakels op hun pad. Zo krijgen ze maar moeilijk toegang tot eenvoudige financiële producten zoals een rekening-courant. Volgens de Wereldbank, die maar zelden tussenbeide komt in onze regio, zijn zo'n 165 miljoen mensen die in Europa wonen het slachtoffer van financiële uitsluiting.

"De laatste 15 jaar streeft Moneytrans ernaar de mens weer centraal te plaatsen in de financiële relatie. We ontwikkelen oplossingen die specifiek gericht zijn op de behoeften van werknemers van vreemde herkomst met als doel financiële uitsluiting tegen te gaan. Duizenden van onze klanten vertrouwden ons toe dat ze maar moeilijk toegang krijgen tot de financiële diensten van traditionele instellingen. Zonder bankrekening zijn ze gevangen in een cash-only omgeving waar eenvoudige zaken zoals de huur betalen niet alleen heel omslachtig zijn maar ook tijdrovend en mogelijk niet zonder gevaar. Toen drong het tot ons door dat hier een rol voor Moneytrans was weggelegd. Onze klanten vertrouwen onze agenten om geld naar hun familie in het buitenland te sturen, dus wie kon hen beter een financieel product op maat van hun behoeften aanreiken dan wij?", aldus Jeremy De Smet, CEO van Moneytrans.


De Smile-rekening: een financieel product op maat

Mastercard engageerde zich om 500 miljoen mensen in het financiële systeem te brengen tegen eind 2020, wat het bedrijf de ideale partner maakt voor het unieke project van Moneytrans. De bedoeling is om tegen 2025 1 miljoen buitenlandse werknemers in het financiële systeem te brengen. De unieke Smile-rekening komt met een rekening met IBAN-indeling en een Debit Mastercard die wereldwijd aanvaard wordt, twee belangrijke voorwaarden voor financiële inclusie.

De meeste migrantenwerkers hebben vaak geen toegang tot formele financiële diensten, hoewel ze op een legale manier de kost verdienen. De Debit Mastercard is het perfecte product om hen in het financiële systeem te brengen. De Debit Mastercard zal even wijdverspreid aanvaard worden als elke andere Mastercard. Moneytrans-klanten zullen in meer dan 210 landen en gebieden kunnen betalen, wereldwijd geld afhalen aan automaten en online shoppen, net als elke andere consument.

"We zijn ontzettend trots dat we de klanten van Moneytrans zo'n geavanceerd product als de Debit Mastercard kunnen aanbieden. We zijn ervan overtuigd dat iedereen recht heeft op de voordelen van innovatie. Dit product verleent werknemers die in het buitenland werken toegang tot een ruime waaier van diensten, zodat ze niet langer tot een cash-only omgeving beperkt worden. Dit product is de belichaming van wat we verstaan onder 'goeddoen door goed te doen'", aldus Guillaume Degrijse, Vice President, Business Development for Western Europe bij Mastercard.


Doordat de kaart gekoppeld is aan een rekening met IBAN-indeling, zullen migrantenwerkers bovendien aanzienlijk minder moeten betalen om geld te transfereren dankzij een cashless ecosysteem. Waar andere geldtransferdiensten zo'n 7%, of in Afrikaanse landen zelfs meer dan 10% aanrekenen, verlaagt Moneytrans de gemiddelde kost nu tot onder 4%. Het Moneytrans-netwerk omvat ruim 250.000 geldautomaten, mobiele portefeuilles, prepaidkaarten en zelfs bankrekeningen wereldwijd. Voor Moneytrans is deze innovatie een echte gamechanger in zijn missie om de actieve beroepsbevolking die in het buitenland werkt bij te staan in hun unieke financiële behoeften, hun financiële inclusie te bevorderen en een industrie uit te dagen die klaar is voor verandering, met behulp van nieuwe technologieën.

De Smile-rekening wordt in maart 2020 gelanceerd in België. Tegen eind 2020 zal de dienst ook beschikbaar zijn in Spanje, Italië, Nederland, Frankrijk en andere Europese landen.

 

Over Moneytrans

Moneytrans is een gerenommeerde instelling op het gebied van internationaal betalingsverkeer, met vestigingen in Europa en Afrika. Dankzij een wereldwijd netwerk van 250.000 vestigingen verspreid over meer dan 140 landen streeft Moneytrans ernaar de afstand tussen families en gezinsleden die in het buitenland werken te verkleinen. Moneytrans heeft door de jaren heen zijn serviceaanbod uitgebreid om buitenlandse werknemers toegang te geven tot andere financiële diensten, naast geldtransfers alleen. In die zin biedt Moneytrans nu ook oplossingen voor valutahandel, betaling van facturen, prepaidkaarten, mobiele herlaadbeurten en persoonlijke betaalrekeningen met IBAN-indeling aan.

[1] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Migrant_integration_statistics

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux